Brabantse bibliotheken starten talkshow

Na de huidige lockdownperiode gaan de Brabantse bibliotheken van start met een maandelijkse talkshow, met als titel Rondje Brabant Presenteert. Hiervoor wordt een spreker uitgenodigd ‘die gespecialiseerd is in een actueel onderwerp dat aansluit op onze snel veranderende samenleving’. Het was de bedoeling dat de serie op woensdag 16 december zou worden afgetrapt met een aflevering met Teun van de Keuken, maar vanwege de nieuwe lockdown is deze talkshow uitgesteld naar mei volgend jaar.

Het idee achter de talkshow is dat maandelijks één van de deelnemende negen Brabantse bibliotheken een interessante gast uitnodigt die ‘gespecialiseerd is in een actueel onderwerp dat aansluit op de snel veranderende samenleving en de Duurzame Ontwikkelingsdoelen’. Interviewer Theo Verbruggen, bekend als presentator en verslaggever voor onder meer Omroep Brabant, VARA en NOS, daagt elke spreker uit de diepte in te gaan en antwoord te geven op vragen over de duurzame ontwikkelingsdoelen en daaraan gerelateerde onderwerpen als armoede, gezondheid, klimaat en onderwijs. Elke maand in een andere bibliotheek in Brabant, met ruimte voor een kleine groep live publiek. De gesprekken worden uitgezonden via een livestream.

Het was oorspronkelijk de bedoeling dat de serie talkshows op 16 december van start zou gaan in de Bibliotheek Eindhoven met een gesprek met Teun van de Keuken (bekend van het tv-programma Keuringsdienst van Waarde) over ‘de (on)eerlijke productieprocessen van ons voedsel’, gevolgd door een aflevering met Antoine Bodar op 20 januari over de vraag ‘moeten wij altijd doorgroeien met onze economie?’, maar vanwege de lockdown zijn deze talkshows verplaatst naar een latere datum. De eerste aflevering wordt nu waarschijnlijk die met Maarten van Rossem op 17 februari. Er volgen verder nog afleveringen met publicist Eva Rovers (‘Hoe burgerberaden boze burgers veranderen in betrokken burgers’) en klimaatwetenschapper Bart Verheggen (‘Wat iedereen zou moeten weten over klimaatverandering’).

De talkshowserie Rondje Brabant Presenteert is een samenwerking van de Brabantse bibliotheken Breda, De Kempen, Den Bosch, Dommeldal, Eindhoven, Helmond-Peel, Heusden, Midden-Brabant, Veldhoven en Cubiss.

Geef een reactie
Gerelateerde berichten