(Ingezonden mededeling)
Op 16 november vindt de Kennisdag plaats. Een dag vol met prikkelende onderwerpen, goede sprekers, inspiratie en ontmoeting voor educatiespecialisten, leesconsulenten, mediacoaches en onderwijsprofessionals.Aanmelden kan HIER.
Taal voor iedereen & Maak het met taal
De wereld lezen, begrijpen en daar onderdeel van uitmaken; dat is complex als je als kind of jongere net komt kijken in de samenleving. In een wereld die in sneltreinvaart aan verandering onderhevig is, is het uitdagend om hierin te navigeren. De wereld verstaan en je daarin verstaanbaar maken is tweerichtingsverkeer. Je hebt taal nodig om je weg te kunnen vinden en je eigen positie in te nemen. Taal is er in allerlei soorten, maten en continu in ontwikkeling. Maar welke taal is nou van iedereen? En hoe máák je het in deze wereld met taal? Dat gaan we met elkaar ontdekken tijdens deze editie van de Cubiss Kennisdag Taal van de Wereld.
Waarom wil jij hierbij zijn?
Als bibliotheekprofessional maak jij verschil. Door kinderen op een inclusieve manier – en vanuit het begrip hoe de wereld in elkaar zit – te helpen om van goede lezers, betere en de beste lezers te maken. Je ontdekt tijdens de Cubiss Kennisdag hoe je vanuit een brede blik op de wereld activiteiten met en voor kinderen ontwerpt, aansluitend op hun behoeften en wensen.
Programma
Met een inspirerend programma ontdekken we samen met jou de Taal van de Wereld. We ontvangen je graag om 9.00 uur bij de LocHal in Tilburg. Om 09:30 uur begint het plenaire programma. Presentator van de dag is Tatjana Almuli. De openings keynote is in handen van Walter Breukers en Jaap Godrie, over de hoopvolle toekomst en de belangrijke rol van de bibliotheken daarin. Na het plenaire programma bieden we twee rondes met sessies aan. En we sluiten de dag af met een bijdrage van Janneke Schotveld over avonturen van De Dappere Ridster – en andere (inclusieve) verhalen.
Plenair programma
- De Cubiss Kennisdag opent met een keynote van Walter Breukers en Jaap Godrie ‘De hoopvolle toekomst’. Onze wereld lijkt steeds dreigender te worden. Wie het nieuws volgt, kan er makkelijk wanhopig van worden. Toch zijn er ook erg inspirerende ontwikkelingen die een hoopvol toekomstbeeld schetsen. Zo blijkt steeds vaker dat de oplossingen voor de grote problemen van deze tijd allang bestaan. In de inzichten van andere culturen bijvoorbeeld, of in de laboratoria van schuchtere wetenschappers. Tegelijkertijd voelen de jongste generaties wereldwijd een grote gedrevenheid om beter voor onze wereld te zorgen. Combineer deze twee ontwikkelingen en er kan zomaar een omslag komen. De bibliotheek kan hierin een sleutelrol spelen: zij kan kinderen de vaardigheden leren om samen een betere, inclusievere wereld te creëren.
- Geletterdheid maakt wereldwijs – Door voorlezen en vrijlezen maken kinderen en jongeren kennis met de taal van de wereld en zij maken door deze ’taal’ ook kennis met de wereld. Bovendien is ‘geletterd zijn’ de sleutel tot succes, tot meer kansen in de geletterde samenleving. Roel van Steensel praat deelnemers in een half uur bij over de laatste inzichten op het gebied van leesbevordering en leesmotivatie (leesplezier) en de rol die ouders en opvoeders hierin spelen.
- Carmen Verduyn (spoken word) verwoordt in haar bijdrage de stem van het kind, onder de noemer Leer mij taal!
Deelsessies
Ronde 1 – Sessies! Taal van Iedereen
Hoe spreek je de taal van iedereen, zodat alles wat we doen ook meer van ons allemaal wordt? Dat is door meer te weten over iedereen. Dat vraagt om een open blik op de wereld. En daarin hebben we nog best wat huiswerk te doen. Want wat speelt er nou echt in de wereld, welke geluiden en stemmen horen we? En belangrijker nog, hoe geven we dat handen en voeten in ons dagelijks werk? Bewonderen we voldoende de rijkheid door diversiteit van onze omgeving? En hoe zorgen we ervoor dat ons werk aansprekend en toegankelijk is voor iedereen?
In ronde 1 kun je kiezen uit vijf sessies. Vier sessies en bijbehorende sprekers zijn bekend en vind je hieronder. Informatie van de vijfde sessie volgt binnenkort. Je hoeft je niet vooraf in te schrijven voor een deelsessie. Je maakt op de Kennisdag zelf je keuze. Let op: Je kunt deelnemen aan één sessie.
- Maatschappelijke taal in de bibliotheek? Polariseren! Om te leren… Wat als…. we écht kunnen zeggen wat we belangrijk vinden? In deze interactieve workshop laat Sara Huang van Bureau Tw!st je de gesprekstechniek ‘Let’s Talk’ uit the Lewis Method van Deep Democracy ervaren. Ontdek hoe je ‘hete’ maatschappelijke thema’s bespreekbaar maakt met kinderen of jongeren, hoe je gezonde grenzen creëert, hoe je kunt polariseren om later te kunnen harmoniseren en hoe je écht leert begrijpen wat de ander ons wil vertellen.
- Spreek de taal van jongeren! In deze sessie over jongeren en (taal)ontwikkeling neemt schrijver Khalid Boudou je mee in de wereld van jongeren. Hij laat zien hoe hij zelf als tiener aan het lezen is gegaan vanuit een thuissituatie waarin boeken niet in beeld waren. En hoe hij als schrijver de hybride taalwereld van jongeren heeft ontdekt waarmee hij een bredere doelgroep aanspreekt. Een frisse en inclusieve blik op jongeren helpt beter aansluiting te vinden in je dagelijkse werk met deze doelgroep.
- De inclusieve bibliotheek – In deze sessie van De Instant Pedagoog / Jillian Emanuels word je je bewust van je eigen blinde vlekken rondom racisme. Je krijgt concrete handvatten om stappen te zetten richting een antiracistische bibliotheek waarmee je aansluiting blijft houden met je doelgroep die je als bibliotheek bedient. Het doel is om in actie te komen en werken aan duurzame veranderingen.
- De taalvriendelijke bibliotheek is cultureel én linguïstisch inclusief! Hilda Heyde van de Taalvriendelijke School neemt deelnemers mee in haar ervaringen bij het opzetten van de Taalvriendelijke School en maakt een eerste vertaling naar de Taalvriendelijke Bibliotheek.
- Structureel aan de slag met digitale geletterdheid – Taal en digitale geletterdheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden volgens mediapedagoog Freek Zwanenberg. Het is alleen nog niet altijd vanzelfsprekend voor jongeren dat de bibliotheek ook van digitale geletterdheid is. Ontvang inspirerende voorbeelden om toe te passen en laat je door Freek bijpraten op het gebied van digitale geletterdheid. Laat je ‘empoweren’ om structureel met dit onderwerp aan de slag te gaan, zodat je nog meer dan voorheen een relevante partner van o.a. het onderwijs kunt zijn.
Klik hier voor meer achtergrondinformatie over deze sprekers.
Ronde 2 – Workshops! Maak het met taal!
Met taal kun je jezelf uiten en met je omgeving communiceren. Het is een toegangsticket tot een schat aan informatie om je weg te kunnen vinden in de wereld. Taal helpt je wat je om je heen ziet, te duiden of te bevragen. Dat vraagt om begrip hoe je taal maakt en hoe je het vervolgens maakt met taal. Taal is meer dan het geschreven woord. Taal kun je lezen, beluisteren, spreken maar ook bekijken en verbeelden/uitbeelden. Aan de slag met taal!
In ronde 2 kun je kiezen uit vijf workshops. Er zijn er al vier bekend. Informatie over de vijfde workshop volgt binnenkort. Je hoeft je niet vooraf in te schrijven voor een workshop. Je maakt op de Kennisdag zelf je keuze. Let op: Je kunt deelnemen aan één workshop.
- Dialoog: de taal van luisteren. Luisteren lijkt zo eenvoudig, maar vraagt veel van de luisteraar. Want wat is nou precies ‘goed luisteren’? Hoe doe je dat eigenlijk? In deze workshop krijg je van Fiene van Loock (trainer, coach & dialoogtrainer) praktische tips en handvatten en leer je meer over ‘dialoog’ en wat je hiermee kunt in je werk.
- Lezen en creatief schrijven – de kracht van verhalen – kan een fundamentele verandering teweeg brengen in de relatie van een kind tot zijn wereld. Maak in deze workshop onder begeleiding van Ruben Prins van De Schoolschrijver kennis met creatief schrijven en hoe je dit in je werk in kunt zetten.
- Taal van het internet – TikTok (#booktok). Van emoji tot memes en challenges op TikTok. In deze workshop laat Lilian Stolk (directeur The Hmm) de kracht van beeldtaal zien en hoe jongeren dit tegenwoordig ’spreken’ op het internet. TikTok staat centraal in deze sessie.
- Boeken als spiegels en ramen: aan de slag met een diverse boekenplank! Boeken helpen kinderen bij het vormen van hun wereldbeeld én eigen identiteit. In deze workshop neemt Najiba Abdellaoui van Rose Stories je mee in hun missie om meer kleur en diversiteit op de boekenplank te brengen. En Najiba duikt in de mooie (boeken)wereld van boeken voor kinderen van 4-8 jaar die op een natuurlijke manier ingaan op thema’s als diversiteit, genderrollen, afkomst en migratie.
- Vertel het met beeld Een gesprek op social media is niet meer compleet zonder emoji’s, gifs of memes. In deze workshop over beeldtaal gaan Patricia van Rijswijk en Anne Bothmer van Beeld en Geluid in op de geschiedenis van beeldtaal en de werking daarvan. Zij delen hoe zij beeldgeletterdheid binnen mediawijsheid benaderen. Vervolgens ga je creatief aan de slag met het maken van een meme/gifje, waarbij je gebruik maakt van het beeldarchief van Beeld en Geluid, en ontdek je hoe je dit in jouw bibliotheek in kunt zetten.
Klik hier voor meer achtergrondinformatie over deze sprekers/workshopleiders.
Afsluiting
Auteur Janneke Schotveld sluit de dag af met Avonturen van De Dappere Ridster – en andere (inclusieve) verhalen.
Janneke Schotveld schrijft sinds 2007 kinderboeken, ze is het meest bekend van de serie Superjuffie. Maar ook Villa Fien, Hotel Kindervreugd, Oma ontsnapt en Botje hebben hun weg naar vele kinderen gevonden. In 2017 schreef ze het Kinderboekenweekgeschenk Kattensoep.
Dagvoorzitter
Tatjana Almuli leidt je als dagvoorzitter door het programma van de Cubiss Kennisdag 2021
Tatjana Almuli (1991) studeerde Nederlands en journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is freelance journalist en fotograaf voor onder meer ELLE, LINDA. en VICE. Ook is ze spreker. Ze schrijft en spreekt onder meer over inclusiviteit en diversiteit, (uitgestelde) rouw, zelf- en lichaamsbeeld en de impact van discriminatie en kansenongelijkheid. In 2019 verscheen haar debuut Knap voor een dik meisje, haar tweede boek Ik zal je nooit meer verschijnt in januari 2022.