De KB is op zoek naar een Catalogiseerder

Catalogiseerder

Waar ruim 120 kilometer bibliotheekmateriaal, participatie van mensen met een leesbeperking en linked data samenkomen. Dat is de KB in Den Haag. En het is de plek waar jij als catalogiseerder meehelpt aan de opbouw van de KB collecties. Zo’n 60.000 nieuwe boekpublicaties worden er per jaar door ons ontvangen. Best veel, maar samen met je team klaar je die klus!

Maak jij het mogelijk?   
Als catalogiseerder ben jij dé specialist voor het ontsluiten van  onze collecties. En dan gaat het om zowel fysiek als digitaal bibliotheekmateriaal. Je beschrijft de publicaties nu nog in het GGC en straks in Alma, ons nieuwe catalogiseersysteem. Maar ook ouder bibliotheekmateriaal gaat door jouw handen. Daarom kan je naast de RDA-regels ook goed uit de voeten met de FOBID regels voor de titelbeschrijving. Kortom dit is een mooie allround catalogiseerbaan. En er is meer. Jij bent de collega die:

 • makkelijk schakelt tussen diverse materiaaltypen.
 • zelfstandig de catalogiseerwerkzaamheden in teamverband verricht.
 • het leuk vind om te leren en je kennis te delen met collega’s.

Daar komt bij dat je samen met je collega’s zorgt dat al onze nieuwe aanwinsten kort na de levering worden gecatalogiseerd. Waarna ze snel in onze magazijnen opgeslagen kunnen worden en dan via de KB-catalogus beschikbaar komen voor onze klanten.

Ben jij het talent dat wij zoeken?
We zijn benieuwd naar wie jij bent en wat jou bijzonder maakt. Is dat jouw liefde voor het geschreven woord gecombineerd met nauwkeurigheid? Geweldig. Zeker als je dit voor deze vacature catalogiseerder aanvult met:

 • minimaal mbo werk- en denkniveau.
 • ruime ervaring als catalogiseerder, titelbeschrijver of in een soortgelijke functie.
 • goede kennis van MARC21, RDA en bij voorkeur ALMA.
 • goede kennis van de Nederlandse en Engelse taal.
 • kennis van catalogiseren in het GGC, van de RDA-regels en de FOBID-regels voor de titelbeschrijving.

Waar kan jij op rekenen?
Als je kiest voor de KB dan kies je ook voor uitstekende arbeidsvoorwaarden. Om precies te zijn valt jouw keuze op onder andere:

 • een bruto maandsalaris tussen € 2.485 en € 3.409 (schaal 6 of 7 naar gelang jouw kennis en ervaring).
 • om te starten een dienstverband voor 1 jaar met uitzicht op een vast dienstverband.
 • een goede werk- en privébalans. Zo heb je 42 vrije dagen en praten we graag met je over thuiswerken en flexibele werktijden.
 • 100% vergoeding van jouw OV-reiskosten.
 • pensioenopbouw via pensioenfonds ABP.
 • een dertiende maand (8,33%).

Deze arbeidsvoorwaarden gelden voor een fulltime dienstverband van 40 uur per week. Voor de vacature catalogiseerder is een dienstverband voor 32 uur per week aan de orde. Lees hier meer voor onze uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden.

Hoe is het om bij de KB te werken?
De KB is de nationale bibliotheek van Nederland. Wat meer mensen mogen weten, is dat de KB innoveert. Want dat doen we absoluut! Samen met 500 collega’s zetten we ons in om Nederland elke dag slimmer, vaardiger en creatiever te maken. Dit lukt ons door bijvoorbeeld alle digitale publicaties van én over ons land te verzamelen, te bewaren en te delen. En door met elkaar te streven naar een samenleving waar iedereen volwaardig mee kan doen. Zo zijn we er ook voor de allerjongsten met voorleeskoffertjes en voor senioren met tabletcursussen en voor laaggeletterden met taalhulp. Maatschappelijke uitdagingen zoals deze gaan we aan met andere netwerkpartners.

 
We omarmen de verschillen van al onze collega’s. Sterker nog: we zien dat verschillen elkaar versterken. Dat ervaren we ook zo in ons team Documentverwerking. Dit team zorgt voor het ontvangen en verwerken van alle nieuwe aanwinsten voor onze collecties én het beheer van kwalitatief hoogwaardige bibliografische metadata. Het team bestaat uit 30 collega’s, variërend van acquisitiemedewerkers en catalogiseerders tot metadataspecialisten. Hoe jouw 30 toekomstige collega’s zelf de sfeer omschrijven? Als positief kritisch, gedreven en gezellig.   

Hoe solliciteer ik naar deze vacature?

Wil jij bijdragen aan onze innovatie? Mooi! We kunnen niet wachten om jouw cv en motivatie te ontvangen.
Vragen over de functie? Stel deze aan George Siemensma, teamleider Documentverwerking via 06-4514 9317 Vragen over de sollicitatieprocedure? Ruth Simonis geeft antwoord via solliciteren@kb.nl of 06-21493839. Direct solliciteren kan hier

 • solliciteren kan tot en met zondag 8 januari 2023. Direct solliciteren kan hier
 • zien we voldoende raakvlakken, dan gaan we graag met je in gesprek. Als een gesprek op locatie niet mogelijk is, ontmoeten we elkaar digitaal. Bij onvoldoende raakvlakken laten we je dit weten met een e-mail.
 • de eerste gespreksronde valt in week 3/4. De tweede gespreksronde vindt uiterlijk plaats in week 4, daarna maken we een keuze.
 • tijdens de selectieprocedure bewaren we je gegevens. Uiterlijk 4 weken na het beëindigen van de sollicitatieprocedure verwijderen we deze op grond van de Algemene Verordening gegevensbescherming (AVG).
Gerelateerde berichten