De meeste mensen deugen van Rutger Bregman wint NS Publieksprijs 2020

De meeste mensen deugen van Rutger Bregman (de Correspondent) heeft de NS Publieksprijs 2020 gewonnen en is daarmee het Boek van het Jaar 2020.
In De meeste mensen deugen beschrijft Rutger Bregman een nieuwe geschiedenis van de mens. Hij neemt de lezer mee op een reis door de geschiedenis en geeft nieuwe antwoorden op oude vragen. De NS Publieksprijs is de grootste publieksprijs voor Nederlandse boeken en tevens de bekendste boekenprijs in de volwassenenliteratuur.
Er is dit jaar een recordaantal stemmen uitgebracht op de NS Publieksprijs. In een jaar waarin iedereen meer thuis is en meer boeken leest, wordt er ook vaker gestemd. De meeste mensen deugen kreeg  26% van de in totaal 159.905 stemmen die werden uitgebracht. Afgelopen jaar waren er 111.000 stemmen, het vorige record stamt uit 2016 met 118.312 stemmen.
De andere genomineerden waren BASTA van Edwin Schoon, De cursus ‘Omgaan met teleurstellingen’ gaat wederom niet door van Herman Finkers, Familiegeheimen van Astrid Holleeder, Grote verwachtingen van Geert Mak en ‘t Hooge Nest van Roxane van Iperen. De zes genomineerde oorspronkelijk Nederlandstalige boeken behoren tot de bestverkochte titels van het afgelopen jaar (1 juli 2019 tot 1 juli 2020).
In verband met corona hebben de genomineerde auteurs afgelopen maand online campagne gevoerd en zijn ze onder andere in gesprek gegaan met de leden van de NS Publieksprijs Leesclub. Tijdens deze online meet & greet konden de lezers al hun prangende vragen aan de auteurs stellen.
NS Publieksprijs
Bij de NS Publieksprijs geldt: de lezer bepaalt. De stemmers kunnen kiezen uit de zes bestverkochte boeken van het jaar, of een boek naar keuze. Het boek waar het lezerspubliek het meest op stemt wint. De NS Publieksprijs bestaat, naast de eretitel Boek van het Jaar 2020, uit een sculptuur van Jeroen Henneman, een geldbedrag van € 7.500,- en een jaar lang gratis reizen met de NS Business-Card 1e Klas (startdatum naar wens). De Publieksprijs voor het Nederlandse Boek wordt uitgereikt sinds 1987.

NS Instaboekjes

Gedurende de stemperiode gaf NS ook dit jaar via Instagram de zogenaamde Instaboekjes weg. Van elk genomineerd boek was een selectie van de eerste hoofdstukken gratis online te lezen. Dit was een groot succes, in totaal werden de boekjes 22.100 keer gelezen, een stijging van +129% ten opzichte van 2019. Maar liefst 79% van de bereikte mensen lazen de boekjes geheel uit.

Geef een reactie
Gerelateerde berichten