De Pabo Voorleeskampioen 2021 is Yvanne de Jong

Yvanne de Jong uit Zuid-Holland heeft gisteravond in Theater Kikker in Utrecht de landelijke finale van De Pabo Voorleeswedstrijd gewonnen. Hiermee mag Pabo Hogeschool Rotterdam zich de Nationale Pabo Voorleeskampioen van 2021 noemen. De jury prees Yvanne om haar krachtige en overtuigende manier van voorlezen. “Yvanne overrompelde ons en we zagen in haar direct een ideale leerkracht”, aldus de jury. De finale was in verband met corona thuis via een livestream te volgen. De finalisten lazen in estafettevorm voor uit één boek; Smokkkelkinderen van Jacques Vriens.

Noël Kanter uit Gelderland werd tweede en Nathalie Nauta uit Friesland eindigde als derde op het podium. Zij studeren respectievelijk aan NHL Stenden en Hogeschool Iselinge. Ook voor deze studenten had de jury lovende woorden over. Noël ving de jury met haar manier van voorlezen die maakt dat je wilt dat ze niet ophoudt met het verhaal en Nathalie werd gecomplimenteerd vanwege haar ingetogen en rustige manier van voorlezen.

De finalisten werden beoordeeld door een vakkundige jury waarin kinder- en jeugdboekenschrijver Jacques Vriens, vicevoorzitter van de PO-Raad Anko van Hoepen en Hubert Slings, directeur van Stichting entoen.nu zitting hadden. De presentatie was in handen van Luc van Kuppenveld, onder meer bekend van regionale televisie. De intermezzo’s werden verzorgd door cabaretière en singer-songwriter Dorine Wiersma. Tijdens het juryberaad luisterden de kijkers naar een lezing van Bas Maliepaard.

De Pabo Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek en Stichting entoen.nu. Voor pabostudenten is het belangrijk om tijd en aandacht te besteden aan jeugdliteratuur en voorleesvaardigheden. De Pabo Voorleeswedstrijd wordt door Cubiss georganiseerd in opdracht van Stichting Lezen en wordt financieel mogelijk gemaakt vanuit het leesbevorderingsprogramma de Bibliotheek op school pabo (Stichting Lezen/Koninklijke Bibliotheek).

Geef een reactie
Gerelateerde berichten