Expositie ‘Papier Hier’ uitgesteld naar eind dit jaar

De door de Koninklijke Bibliotheek (KB) georganiseerde tentoonstelling ‘Papier Hier’, die eigenlijk in november 2020 zou hebben moeten starten, is uitgesteld naar november 2021 (indien tegen die tijd mogelijk). Vooruitlopend op de opening van de expositie delen de betrokken kunstenaars hun creatieve proces op Instagram, onder de hashtag #papierhier en hun berichten zijn ook te volgen via stories op het Instagramaccount van de KB. De tentoonstelling ‘Papier Hier’ verbindt zestien jonge kunstenaars uit verschillende disciplines met zestien toonaangevende Nederlandse dichters en schrijvers.

Oorspronkelijk zou de tentoonstelling ‘Papier Hier’ op 26 november 2020 openen, maar toen dat vanwege de coronamaatregelen niet mogelijk bleek, werd gekozen voor een opzet met vijf opeenvolgende artists-in-residence in het KB Atelier gedurende januari 2021. Toen ook dat vanwege de verscherpte coronamaatregelen niet haalbaar bleek, is besloten de expositie van het werk van de zestien kunstenaars eind dit jaar in de KB te tonen (voorlopige planning: november 2021). Vooruitlopend daarop gaan de kunstenaars aan de slag in hun eigen atelier en laten ze zich inspireren door gesprekken met de schrijvers en hun boeken en door online ontmoetingen met collectiespecialisten van de KB. Ze delen hun creatieve proces op Instagram, onder de hashtag #papierhier. Hun berichten zijn ook te volgen via stories op het Instagramaccount van de KB.

Na de expositie in de KB reizen de kunstwerken individueel door naar de ‘thuishavens’ van de kunstenaars. Zo creëert ‘Papier Hier’ volgens de KB ‘een landelijk bereik én een nationaal platform voor de deelnemende kunstenaars’. In het voorjaar van 2022 komen de kunstwerken weer samen, dit keer in Amsterdam, met een expositie in de OBA. Tijdens de gehele periode zijn er educatieve workshops, panelgesprekken, voorleessessies en exclusieve tours met en door de kunstenaars en schrijvers.

De KB noemt ‘Papier Hier’ een unieke expositie die kunst combineert met boeken. Zestien jonge kunstenaars uit verschillende disciplines zijn gekoppeld aan zestien toonaangevende Nederlandse schrijvers. ‘Samen creëren zij werk geïnspireerd op een boek van de auteur, met gerecycled papier als basismateriaal. Papier Hier vestigt de aandacht op de rijkdom van boeken,’ aldus de KB.

Duo’s die aan elkaar gekoppeld zijn, zijn bijvoorbeeld schrijver Abdelkader Benali en kunstenaar Christina de KortePaul van Loon en Gyatso Davids en Herman Koch en Renee Mes. (Alle koppels zijn te vinden op de website van de KB.)

De expositie is een krachtenbundeling van creatief platform MOAM, KB, Nederlands Letterenfonds, Stichting Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek (CPNB) en Huis van het Boek in het belang van jonge kunstenaars, het lezen van boeken en duurzaamheid. 

De zestien deelnemende schrijvers: Abdelkader Benali, Mano Bouzamour, Yvette van Boven, Splinter Chabot, Paulien Cornelisse, Adriaan van Dis, Anna Enquist, Mylo Freeman, Tim Hofman, Herman Koch, Paul van Loon, Thomas Olde Heuvelt, Heleen van Royen, Carry Slee, Barbara Stok en Esther Verhoef.

Deelnemende kunstenaars: Alissa + Nienke, Mik Bakker, Froukje de Boer, Gyatso Davids, Milan Faassen, Anne Kolbe, Christina de Korte, KUNRAD, Renee Mes, Noij, Fleur Peters, Constantijn Scholten, Carlijn Veurink, Loek Vugs, Fenna Wenselaar en Seok-Hyeon Yoon.

Geef een reactie
Gerelateerde berichten