Gastblog: Streng toegesproken voor mijn eigen bestwil

Tekst: Remco Pijpers, Strategisch adviseur digitale geletterdheid + ethiek bij Kennisnet. Deze column werd oorspronkelijk gepubliceerd op LinkedIn. De podcast waar Remco over schrijft, is hieronder te beluisteren.

Ik ben door mijn jongste zoon toegesproken. Hij zei: “𝐇𝐞𝐭 𝐰𝐨𝐫𝐝𝐭 𝐭𝐢𝐣𝐝 𝐨𝐦 𝐭𝐞 𝐦𝐢𝐧𝐝𝐞𝐫𝐞𝐧 𝐨𝐩 𝐋𝐢𝐧𝐤𝐞𝐝𝐈𝐧.” “Je hebt gelijk,” beaamde ik, maar mijn instemming bracht geen verlichting. Sterker nog, ik had het zwaar. Ik piepte: “Dit platform levert zoveel op!” En toen bood hij me z’n schouder aan.

Hoe dit begon?

Hij stond plotseling voor me.

“Weet je nog?”

Hij hield een wit langwerpig opbergdoosje omhoog.

Ik speelde alsof ik het ding niet herkende.

“Dit is het doosje waar je je telefoon in kunt opsluiten. Een smartphone-lock.”

Mijn kinderen gaven het me vorig jaar op Vaderdag. Ik was te lang op mijn smartphone bezig, te druk met communiceren op LinkedIn, te fanatiek op ‘het Instagram voor volwassenen’.

Ouders zeggen dat dit schermstaren noodzakelijk is voor werk, maar tieners weten wel beter – we zijn minstens zo ‘hooked’ als zij. Dus moet er af en toe een hartig woordje met ons worden gewisseld.

Gek genoeg was ik werkelijk waar heel bij mee met dat cadeau. Maar een week na Vaderdag niet meer. De smartphone-lock ging in de la. De la bleef dicht.

Nu trek ik echter een streep: de telefoon gaat vaker in het doosje en ik post niet meer op LinkedIn. Serieus. Niet meer drie keer week, bedoel ik. Even een tempo lager.

Er zijn allerlei redenen waarom ik er nu echt niet onderuit kan. Een reden is dat ik sinds een tijdje – naast mijn werk bij Kennisnet – als buitenpromovendus ben verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Onlangs kreeg ik het goede nieuws dat de PhD Proposal Advisory Comite van de VU mijn onderzoeksvoorstel heeft goedgekeurd. Ik kan serieus met mijn onderzoek starten, en dat vraagt om aandacht – helemaal nu ik langzamer ga, op mijn oude dag 🧐

Mijn (fenomenologisch) promotie-onderzoek richt zich op de invloed van digitale technologie op leraar-zijn.
▪️ Sociale media, kunstmatige intelligentie en andere vormen van digitalisering komen het klaslokaal binnen en beinvloeden de relatie tussen leerlingen, leraren en lesstof.
▪️ Ik wil begrijpen hoe leraren deze veranderingen beleven en hoe technologie hun pedagogisch handelen beïnvloedt. Dat doe ik door leraren te interviewen over hoe zij onverwachte gebeurtenissen ervaren waarin digitale technologie een rol speelt.
▪️ Ik ben op zoek naar scholen (po en vo) waar ik met leraren in gesprek kan.
▪️Wil je meer weten? Laat een berichtje bij me achter; dan informeer ik je wat uitgebreider. Mailen mag ook: r.pijpers@kennisnet.nl.

“Stop maar met tikken”, zei de zoon. “Start Freedom op. Block LinkedIn.”

Hij zei het grijnzend, goedbedoelend, maar we wisten allebei – dit was een ernstige zaak.

Ik wilde opstaan. Hij hield me tegen.

“Je telefoon.”

Ik adviseerde OCW en de sectorraden over de strenge smartphonerichtlijnen op scholen, ik was onlangs de opvoeddeskundige in de ‘AI Garage’ van Erdinc Sacan (https://www.fontys.nl/actueel/opvoeden-in-het-digitale-tijdperk/), en nu greep de jeugd in. Mijn eigen zoon greep in.

Het is voor m’n eigen bestwil.

Gerelateerde berichten