In het nieuwste nummer van Bibliotheekblad:

(Komt uit op 24 september)

Nominaties Beste Bibliotheek & Beste Bibliotheekspecialist
Welke vijf bibliotheken en drie bibliotheekspecialisten dingen mee naar de felbegeerde awards die op 2 november worden uitgereikt?

Collega

Ellis de Graaf is projectmedewerker ‘ouderen in de wijk’ bij Bibliotheek Rotterdam. Wat doe je precies in deze functie?

RvC adviseert uitbreiding bibliotheekbudget
Dit voorjaar gaf de Raad voor Cultuur een dringend advies voor een structurele verhoging van het budget voor bibliotheken met 95 miljoen euro. Een interview met directeur Jakob van der Waarden.

What the Bieb?!
Nog veel te weinig mensen weten wat bibliotheken tegenwoordig allemaal doen, vinden Sylvia Bakker, Norbert van Halderen (Bibliotheek Waterland), en Chantal Trigallez (West-Friese bibliotheken). Samen zijn ze de podcast ‘What the Bieb?!’ gestart.

Innovatie in de bibliotheeksector
Gert Staal, directeur-bestuurder Bibliotheek Lek & IJssel, schreef op persoonlijke titel een pamflet voor een systemische innovatieaanpak in de bibliotheeksector.

Frank Huysmans krijgt vernieuwde leerstoel
Bij zijn herbenoeming kreeg zijn leerstoel een nieuwe titel. Voortaan mag bijzonder hoogleraar Frank Huysmans zich nog meer richten op de bibliotheek als onderdeel van de informatiesamenleving.

Eerste community librarians van start bij Muntpunt (Brussel)
Vlaamse bibliotheken zijn net als in Nederland geëvolueerd naar moderne beleefbibliotheken met een geavanceerd, deels digitaal, aanbod. Medewerkers van de Brusselse bibliotheek Muntpunt volgden daarom een training tot community librarian.

Topstukken uit de KB
In deze aflevering een relatief jong fotoboek dat – zoals de overgrote meerderheid van de collectie – stilletjes het depot heeft verrijkt. In het boek Exactitudes weten de makers Versluis en Uyttenbroek met behulp van individuele portretten verschillende subculturen in beeld te brengen.

Leesapps bevorderen het leesplezier
Halen e-boeken alles uit de mogelijkheden van de digitale techniek? De mensen achter leesapp Immer, die dit voorjaar de innovatiewedstrijd Renew the Book won, menen van niet.

Het klantcontactcentrum van Biblionet Groningen
In 2016 is Biblionet Groningen begonnen met een centrale klantenservice, ontstaan vanuit de behoefte om alle vragen op één plek te verzamelen én te beantwoorden.

Een kijkje in het hoofd van de bibliotheekgebruiker
Sinds 2018 brengt Probiblio klantreizen in kaart. Dit keer werden er drie onderzocht: boekenzoekers, jongeren met een gratis lidmaatschap en digitale hulpvragers.

Management
Robin Verleisdonk werd op jonge leeftijd directeur van de bibliotheek Helmond-Peel.
Daar groeide zijn liefde voor boeken en verhalen, die nooit meer is verdwenen.

Biebactiviteit
Bibliotheek Nijkerk en Gezondheidscentra Nijkerk slaan de handen ineen en werken samen om gezondheids- en digitale vaardigheden van bibliotheekbezoekers en patiënten te vergroten.

Bibliotheken tonen veerkracht in coronatijd
De coronamaatregelen hebben in 2020 zichtbaar effect gehad op de dienstverlening van de openbare bibliotheken. Dit blijkt uit de gegevens die de KB over het jaar 2020 heeft verzameld.

Nog geen abonnee? Sluit snel een abonnement af door HIER te klikken.

Geef een reactie
Gerelateerde berichten