Online symposia new librarianship

(Video onder bericht)

In oktober en november 2021 vindt een serie van 4 online symposia plaats over gemeenschapsgerichte benaderingen van bibliotheken. Doel van de symposia is onder meer om informatieprofessionals en wetenschappers te stimuleren tot innovatief denken en handelen. Symposia-sessies worden gratis live gestreamd op YouTube en met inspanningen om aan de toegankelijkheidsbehoeften te voldoen. Registereren kan HIER.

Symposium 1: Post-neutraliteit bibliothecaris (28 oktober 2021): Bibliothecarissen kunnen geen onbevooroordeelde neutrale informatieprofessionals en gepassioneerde pleitbezorgers zijn voor betere gemeenschappen. Het streven naar een verbeterde samenleving vraagt ​​om een ​​visie op wat ‘verbeterd’ betekent. Hoe kunnen bibliothecarissen de realiteit van het nemen van servicebeslissingen in een context van beperkte middelen verzoenen met een mandaat om de hele gemeenschap te dienen?

Symposium 2: Gelijkheid, Diversiteit en Inclusie (4 november 2021): De vitale behoefte aan diversiteit in het bibliotheekwezen komt voort uit een dubbele overtuiging in de inherente waarde en waardigheid van alle mensen en in het feit dat de beste kennis wordt verkregen uit de rijkste verscheidenheid van bronnen. Hoe kan dit worden uitgedrukt als een kernwaarde van bibliothecaris en wat zijn de implicaties ervan voor de instellingen die bibliothecarissen bouwen en onderhouden? Hoe kunnen we institutioneel racisme, vooroordelen, discriminatie en ontoegankelijkheid in bibliotheekinstellingen, het onderwijs en de internationale praktijk aanpakken? Hoe kunnen we principes van inclusie en universeel ontwerp integreren?

Symposium 3: Internationale invloeden (11 november 2021): Concepten van diversiteit, dienstverlening en bibliotheekwezen zelf worden sterk beïnvloed door de lokale context. Het idee dat het werk van bibliothecarissen er in Kenia, Noorwegen, China en de Verenigde Staten hetzelfde uitziet, is gebaseerd op het gespannen idee dat universele structuren iedereen dienen. Wat overschrijdt in bibliotheken de landsgrenzen, wat varieert en wat is het proces dat de twee verbindt?

Symposium 4: Een nieuwe normale agenda in een door COVID getroffen wereld (18 november 2021): De COVID-pandemie heeft de rol van bibliotheken in gemeenschappen in schril contrast gezet en duidelijk gemaakt hoe wat ooit als normaal werd beschouwd, nooit meer mag worden genormaliseerd . Bibliothecarissen moeten vechten voor universele breedband, een betere ontwikkeling van het personeelsbestand en democratische gesprekken uitbreiden om het welzijn van gemeenschappen te waarborgen en hun rol in een crisis te begrijpen. Hoe ziet de nieuwe normale agenda voor bibliotheken eruit?

Geef een reactie
Gerelateerde berichten