Inhoud Bibliotheekblad 5-2024 (Digitaal nummer)

Inmiddels is Bibliotheekblad 5 al enkele dagen geleden uitgekomen. Hieronder lees je de inhoud. Nog geen abonnement? Sluit er HIER eentje af. Nummer 6 wordt weer een papieren uitgave die rond 28 juni uitkomt.

Collega
In 2022 startte Sandra Timmer als manager lokale dienstverlening bij de Bibliotheek Noordwest Veluwe.

Beste Bibliotheek
Waarom meedoen aan de Beste Bibliotheekverkiezing? Vier voormalige winnaars aan het woord.

Rozet
Elf jaar geleden werd Rozet in Arnhem geopend. Een van de ambities was het revitaliseren van een verpauperd gebied. Is dat gelukt?

Bijeenkomst community librarians
Op 14 maart vond in Bibliotheek Schalkwijk in Haarlem een bijeenkomst plaats van het Community Librarian Netwerk. Een videoverslag.

The Third Space
Negen bibliotheken zijn hard aan de slag gegaan met dit project en presenteerden hun ideeën en prototypen tijdens een congres in de LocHal in Tilburg.

VBP
Het Virtueel Bibliotheek Platform (VBP) telt sinds kort vijf bibliotheekorganisaties die hun website hebben ingeruild voor … ja, voor wat eigenlijk? En wat levert dat op?

Leesbevordering met podcasting
Podcasts inzetten voor leesbevordering. Bibliotheek Meerssen deed het – in een succesvol project met de lokale middelbare school.

Denker des Vaderlands
Filosoof Marjan Slob over de functie van de bibliotheek. ‘De bibliotheek is voor mij een plek van gulheid.’

Bibliotheken en duurzaamheid, deel II
Een groenere en socialere bedrijfsvoering, hoe pak je dat aan? Bibliotheek De Boekenberg in Spijkenisse vertelt hoe ze stap voor stap de interne processen verduurzamen.

Arbeidsmarktanalyse
Om de paar jaar laat Stichting BibliotheekWerk een analyse maken van de nieuwste arbeidsmarktontwikkelingen, knelpunten en prognoses.

De carrièreswitch
Als directeur-bestuurder bedrijfsvoering van Biblioservice Gelderland maakte Gerie ten Cate roerige tijden mee. Inmiddels is hij directeur van een kloosterhotel en -conferentiecentrum.

Topstukken uit de KB

In 1821 verschijnt het eerste tijdschrift voor vrouwen dat tot een succes uitgroeide: Penélopé. Het blad bestaat uit twee gedeeltes: ‘Handwerken’ en ‘Lektuur’.

Column Rianne van Melik
Rianne van Melik en Jamea Kofi van de Radboud Universiteit doen onderzoek naar openbare bibliotheken als sociale infrastructuur. In deze column bespreken ze om beurten hun belangrijkste bevindingen.

Bijzondere Bibliotheken
Midden in het Tilburgse TextielMuseum bevindt zich de grootste in textiel gespecialiseerde bibliotheek van Nederland.

Management
Sinds 1 december 2023 staat Jan Brands-Leever aan het hoofd van KunstenHuis Idea, dat zich ontfermt over De Bilt, Bunnik, Soest en Zeist.

Onderzoek
Nieuw onderzoek brengt in beeld hoe het is gesteld met mediatheken en hoe de positie van de mediatheek versterkt kan worden.

Bibliotheken als hoeders van de democratie
Juni dit jaar zijn de Europese parlementsverkiezingen. Ondertussen staat in veel landen de kwaliteit van de democratie onder druk. Wat kun je doen als bibliotheek?

Essen begonnen aan grootschalige vernieuwing
Zeventien bibliotheken telt de Duitse stad Essen. Eentje dient als proef voor de innovatie van het hele stelsel, en dat is het filiaal in Huttrop, ingericht door architect Aat Vos van Includi.

Birmingham is failliet
Sinds september 2023 is Birmingham blut. Ook tientallen bibliotheekvestigingen moeten de deuren vermoedelijk sluiten.

Gerelateerde berichten