Jongen (8) zet zelfgeschreven boek tussen collectie bibliotheek – met succes

Foto: Ada Community Library

Een boek geschreven en geïllustreerd door de achtjarige Dillon uit Idaho is uitgegroeid tot een hit. De jongen stopte het boek eind december ongezien tussen de collectie van de Ada Community Library’s Lake Hazel Branch in Boise toen hij samen met zijn oma de bieb bezocht. Een maand later stonden 56 mensen op de wachtlijst voor het werk.

Het 81 pagina’s tellende boek heet The Adventures of Dillon Helbig’s Crismis, geschreven door ‘Dillon his self’, en gaat over hoe hij terug in de tijd reist nadat een ster op een kerstboom ontploft. Toen de ouders hoorden wat hun zoon had gedaan, belden ze de bibliotheek om het boek weer te komen ophalen, maar het personeel vond het werk zo leuk dat ze het in de catalogus opnamen, zo schrijven The Washington Post en The New York Times. Het boek is tussen de stripboeken geplaatst en is nu een van de populairste boeken die de bibliotheek aanbiedt.

Volgens de NYT heeft het boek van de jonge schrijver ervoor gezorgd dat veel andere kinderen ook willen gaan schrijven. Verder heeft de bibliotheek de jongen een schrijversprijs uitgereikt, die ze speciaal voor hem in het leven hebben geroepen.

Gerelateerde berichten
Lees meer

De magie van voorlezen bij De Nationale Voorleeswedstrijd

(Video onder bericht) De start van een nieuw schooljaar, betekent ook de start van de nieuwe editie van De Nationale Voorleeswedstrijd. Stichting Lezen organiseert deze leesbevorderingscampagne voor de groepen 7 en 8 van de basisschool dit jaar voor de 32e keer en werkt daarbij samen met de Bibliotheken. Het doel van de campagne: bovenbouwleerlingen enthousiast maken voor (voor)lezen en hen in aanraking laten komen met jeugdliteratuur. Uit onderzoek blijkt dat kinderen vanaf groep 6 minder gemotiveerd raken om te lezen. Sommige experts denken dat dit komt doordat de nadruk bij het lezen steeds meer komt te liggen op lezen om te leren, in plaats van lezen voor je plezier. Maar ook andere factoren kunnen een rol spelen; leerlingen ontwikkelen een voorkeur voor andere media, zoals computergames, internet en sociale media. Verder heeft niet elke bovenbouwleerling het vloeiend lezen al helemaal onder de knie, waardoor tekstbegrip en leesplezier onder druk komen te staan. Uit de internationale meting PIRLS­2023 blijkt dat Nederlandse tien­jarigen ten opzichte van hun leeftijdsgenoten in andere landen en ten opzichte van voorgaande jaren slechter zijn gaan presteren op leesvaardigheid. Nederland bungelt inmiddels ook qua leesmotivatie onderaan de ranglijst. Voorlezen stimuleren in verschillende…