Landelijke AI-dag voor bibliotheken (23 januari 2024)

Foto: Steve Johnson / Unsplash

Op dinsdag 23 januari 2024 vindt op de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen de landelijke AI-dag voor bibliotheken plaats. Bibliotheekmedewerkers uit het hele land kunnen zich deze dag verdiepen in artificial intelligence, oftewel kunstmatige intelligentie. Centraal staat de vraag welke invloed AI heeft op de toekomst, specifiek de bibliotheeksector.

Over artificial intelligence
Bibliotheken krijgen steeds meer te maken met artificial intelligence, AI. Achter de schermen: AI helpt bijvoorbeeld om databases beter doorzoekbaar te maken. Maar ook voor de schermen: hoe help je burgers om onderscheid te kunnen (blijven) maken tussen feiten en door AI gegenereerd nepnieuws? De mogelijkheden en kansen van AI zullen steeds groter worden. Ook de gevaren zullen toenemen. Het is daarom van belang dat de bibliotheeksector zich hierin verdiept.

Programma
Tijdens de landelijke AI-dag kunnen deelnemers workshops bijwonen. Op het programma staat onder andere een workshop waarin de basis van AI en het bibliotheekwerk wordt uitgelegd en een workshop data-ethiek. Ook is er een workshop waarbij deelnemers onder andere een gedeelte van de code voor de AI van een zelfrijdende auto gaan maken.

De keynote is in handen van enkele kunstenaars en experts van SETUP. Zij werken samen om bijvoorbeeld installaties, beelden en vocabulaire te ontwikkelen waarmee zij de ethische en sociale implicaties van technologische ontwikkelingen invoelbaar maken. Bekijk het volledige programma

Inspiratiegids
In november is een speciale online inspiratiegids verschenen over AI. Hierin staan links naar interessante artikelen, sites, video’s en praktische informatie over de AI-dag. De inspiratiegids zal steeds worden aangevuld en geactualiseerd. Bekijk de inspiratiegids. De afbeeldingen in deze gids zijn  gegenereerd met AI.

Locatie
De landelijke AI-dag vindt plaats op de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen. Dit is een community van ondernemers, onderzoekers en studenten. Samen ontwikkelen zij nieuwe, slimme digitale diensten die de kwaliteit van leven moeten verbeteren, oftewel mensgerichte AI. Bovendien is het de thuisbasis van Cubiss, het ELSA Lab en een hub van de AI-Coalitie, de initiator van de AI-parade die sinds 2022 langs bibliotheken trekt.

Organisatie
De landelijke AI-dag voor bibliotheken wordt georganiseerd door het programmateam digitaal burgerschap. Met digitaal burgerschap bedoelen we dat mensen veilig en actief mee kunnen doen in de online informatiesamenleving. Bijvoorbeeld door de kansen die AI biedt te pakken en de eventuele gevaren ervan te herkennen. Bibliotheken kunnen mensen helpen digitaal vaardig te worden, met workshops en lezingen bijvoorbeeld. Het programma digitaal burgerschap ondersteunt bibliotheken die hiermee willen starten of experimenteren. In het team zitten vertegenwoordigers van POI’s en de KB.

Gerelateerde berichten