Lichtjes voor kinderen: kinderboekwinkels vragen aandacht voor kinderen in oorlogsgebieden

Photo by Vladimir Fedotov on Unsplash

Op 22 december organiseert een collectief van kinderboekwinkels en vrienden uit het boekenvak de hoopvolle actie #Lichtjesvoorkinderen om aandacht te vragen voor kinderen die slachtoffer zijn van oorlog, wereldwijd. Het collectief roept op tot het ontsteken van zoveel mogelijk lichtjes – in alle kinderboekwinkels en in vele huiskamers – op de donkerste dag van het jaar om klokslag 18.00 uur.

De initiatiefnemers branden zelf een kaarsje en vragen kinderen ook thuis een lichtje aan te steken voor het raam. De oproep wordt ook via scholen en online verspreid, zodat door het hele land lichtjes van kinderen voor kinderen zullen branden. 

Om de actie kracht bij te zetten en invoelbaar te maken, hebben dichter Mary Heylema en illustrator Tineke Meirink een poëzieposter gemaakt die in alle kinderboekhandels zal komen te hangen. Online wordt dit beeld gedeeld met de hashtags #lichtjesvoorkinderen en #littlelightforachild.

De kinderboekwinkel is dé plek waar het verhaal van kinderen voorop staat. En het is juist in deze donkere dagen heel hard nodig om daar bij stil te blijven staan. Deze actie zet kinderen die te maken hebben met oorlog in het licht, en draagt uit dat ze niet vergeten worden. 

Alle kinderboekwinkels in Nederland doen mee. Belangrijke voorwaarde voor de actie is dat er geen politieke uitspraken worden gedaan. Er wordt slechts aandacht gevraagd voor kinderen wereldwijd, die slachtoffer zijn van een oorlog ongeacht achtergrond, kleur en afkomst. 

De deelnemers: De Vrolijke Boekenwurm (Alkmaar), Casperle (Amsterdam), De Kinderboekwinkel Amsterdam (Amsterdam), Rapunsel (Assen), De Kinderboekentuin (Breda), Alice in Wonderland (Den Haag), Studio Pretletter (Deventer), Meester Mokka (Doetinchem), De Giraf (Dordrecht), De Boekenberg (Eindhoven), De Groningse Kinderboekhandel (Groningen), Kiekeboek (Haarlem), De Toverlantaarn (Leeuwarden), Jeugdboekhandel Silvester (Leiden), De Kinderboekwinkel Nijmegen (Nijmegen), De Kleine Tovenaar (Roermond), De Kleine Kapitein (Rotterdam), Ver van Hier (Rotterdam), De Geheime Tuin (Rotterdam), De Utrechtse Kinderboekwinkel (Utrecht), In de Wolken (Voorburg), Silvester Boek en Spel (Zoetermeer)

Gerelateerde berichten