‘Maximiliaan Modderman geeft een feestje’ uitgeroepen tot Prentenboek van het Jaar 2023

Het prentenboek Maximiliaan Modderman geeft een feestje (Uitgeverij Lannoo) van Joukje Akveld en met illustraties van Jan Jutte staat volgend jaar centraal bij De Nationale Voorleesdagen. Tijdens de campagne (25 januari t/m 4 februari 2023) is het Prentenboek van het Jaar in een unieke mini-editie verkrijgbaar in de boekhandel voor €5,75. Daarnaast zullen natuurlijk heel veel kinderen in Nederland uit het prentenboek worden voorgelezen tijdens Het Nationale Voorleesontbijt, het startmoment van De Nationale Voorleesdagen.

Een comité van bibliothecarissen, boekhandelaren en leerkrachten heeft een Prentenboek Top 10 samengesteld met Maximiliaan Modderman geeft een feestje als Prentenboek van het Jaar. Het comité zegt hierover: ‘De prenten in dit boek zijn een feest om naar te kijken en zowel het verhaal als de illustraties zitten vol humor. Dit maakt Maximiliaan Modderman geeft een feestje aantrekkelijk voor kinderen én voorlezers.’

Het comité koos daarnaast negen andere prentenboeken uit het aanbod van vorig jaar. Deze boeken vormen samen de Prentenboek Top 10:

•BORA Kiekeboe! – geschreven en geïllustreerd door Deborah van de Leijgraaf (Ploegsma)
•Brave hond! Stoute kat! – geschreven door Bette Westera en geïllustreerd door Mies van Hout (Gottmer)
•De bijzondere beer – geschreven door Tjibbe Veldkamp en geïllustreerd door Marijke ten Cate (Lemniscaat)
•De eend die niet van water hield – geschreven en geïllustreerd door Steve Small (Luitingh-Sijthoff)
•Een zee van liefde – geschreven en geïllustreerd door Pieter Gaudesaboos (Lannoo)
•Ik ben Pippi niet! – geschreven en geïllustreerd door Yvonne Jagtenberg (Gottmer)
•Kom, we gaan een boek lezen – geschreven en geïllustreerd door Suzanne Strasser (Hoogland & Van Klaveren)
•Nee! zei Konijn – geschreven en geïllustreerd door Marjoke Henrichs (Querido)
•Wat zegt de kleine krokodil op de crèche? – geschreven en geïllustreerd door Eva Montanari (Gottmer)

De Nationale Voorleesdagen
Uit consumentenonderzoek onder de ouders/verzorgers met kinderen in de doelgroepleeftijd (0-6 jaar) blijkt dat meer dan 80% bekend is met De Nationale Voorleesdagen. De helft heeft in 2022 iets gezien, gehoord of gelezen over de campagne. Bijna 70% van ouders/verzorgers krijgt een positief gevoel van de mini-editie van het Prentenboek van het Jaar. Ook dit jaar blijkt dat ouders meer willen voorlezen. Een meerderheid van de ouders die een paar keer per week of minder voorlezen, zou dit vaker willen doen. Tijdens De Nationale Voorleesdagen 2022 werden 8% meer prentenboek verkocht in vergelijking met de campagneperiode 2021. De markt voor prentenboek groeide tijdens de campagne met een derde ten opzichte van de voorliggende weken. Dit is een extra motivatie om van de twintigste editie volgend jaar een extra groot voorleesfeest te maken.

Over Maxiliaan Modderman geeft een feestje
Maximiliaan Modderman is alleen thuis en organiseert een feest voor zijn speelgoedbeesten. Met taart! Het wordt een wild feest. En een vies feest. Wat zullen mama en papa zeggen als ze thuiskomen? Een uitbundig en herkenbaar verhaal voor alle kinderen die er weleens een puinhoop van maken.

Over Joukje Akveld en Jan Jutte
Joukje Akveld schrijft prentenboeken en non-fictie voor kinderen en volwassenen. Haar boeken zijn onderscheiden met twee Zilveren Griffels, twee nominaties voor de Woutertje Pieterse Prijs en twee Vlag & Wimpels. Daarnaast vertaalt ze prentenboeken en publiceerde ze als journalist o.m. in Vrij NederlandTrouwKidsweekHet Parool en tijdschrift Lezen. Akvelds boeken zijn vertaald in tien talen.

Jan Jutte tekende als kind al veel en is daar nooit meer mee opgehouden. Ondertussen illustreerde hij al tientallen prentenboeken. Zijn werk werd driemaal bekroond met het Gouden Penseel voor het mooist geïllustreerde kinderboek van het jaar en in 2020 kreeg hij een Zilveren Griffel voor de tekst van zijn prentenboek Tijger.

De Nationale Voorleesdagen
Voorlezen maakt je leuker! De doelstelling van De Nationale Voorleesdagen is het stimuleren van voorlezen aan kinderen (0-6 jaar) die zelf nog niet kunnen lezen of net het lezen hebben geleerd. De campagne benadrukt de voordelen van het (voor)lezen, waaronder het positieve effect op woordenschat, spelling en tekstbegrip. De Nationale Voorleesdagen bestaan sinds 2004 en zijn een project van Stichting Lezen, georganiseerd door Stichting CPNB. In 2023 vieren we de twintigste editie van de campagne. De Nationale Voorleesdagen vinden plaats van 25 januari t/m 4 februari 2023. Op 25 januari is de aftrap met Het Nationale Voorleesontbijt: in het hele land lezen bekende Nederlanders en lokale helden voor in de kinderopvang, op scholen en in bibliotheken en boekhandels.

Gerelateerde berichten