Afgelopen maandag 3 juni is het platform SchrijversVeilig van start gegaan, dat tot doel heeft de positie van schrijvers te versterken. Schrijvers die bedreigd of geïntimideerd worden, kunnen bij SchrijversVeilig incidenten melden, advies inwinnen en ondersteuning krijgen na een incident. SchrijversVeilig, een initiatief van de Auteursbond, de Groep Algemene Uitgevers en het ministerie van OCW, maakt gebruik van de expertise en middelen van het in 2019 gestarte PersVeilig.nl voor journalisten.
De boekensector kampt met een groeiend probleem van dreiging en intimidatie. Dit speelt zich vooral online af, als schrijvers zich mengen in de actualiteit of als een schrijver onverwacht onder vuur komt te liggen. Ook in het religieuze domein zijn bedreigingen aan de orde van de dag. SchrijversVeilig zal auteurs en uitgevers adviseren en ondersteunen na een incident, maar heeft ook een preventieve taak. Het platform bestaat uit een meldpunt en een helpdesk waar schrijvers en uitgevers terecht kunnen nadat zij slachtoffer zijn geworden van intimidatie of bedreiging. Via de website SchrijversVeilig.nl kunnen zij een incident melden.
SchrijversVeilig is tot stand gekomen op initiatief van de Auteursbond, de Groep Algemene Uitgevers en het ministerie van OCW. Stichting Lira Fonds draagt financieel bij. Alle partners van het meldpunt staan voor een gezamenlijke inspanning om schrijvers, en uitgevers te beschermen en de vrijheid van meningsuiting en creatieve expressie te handhaven. Het platform PersVeilig – dat eind 2019 is opgericht en al veel kennis en ervaring heeft als het gaat om de dreiging van journalisten – leidt SchrijversVeilig en gebruikt de opgedane expertise om auteurs te helpen.
Peter ter Velde, projectleider PersVeilig en SchrijversVeilig: “We hebben buitengewoon nare aanvallen gezien op schrijvers de afgelopen jaren. Aanvallen die over alle grenzen heengingen. Als SchrijversVeilig willen we er voor schrijvers zijn. We willen hen helpen en ondersteunen zo veel als we kunnen. In de hoop dat hun positie sterker wordt in een gepolariseerd landschap”.
Onderzoek
In de tweede helft van 2024 zal SchrijversVeilig een onderzoek publiceren dat gedaan wordt onder auteurs om de grootte van de problematiek inzichtelijk te maken. Tot mei 2025 is er sprake van een pilotjaar. Daarna wordt besloten of het meldpunt voor schrijvers structureel wordt.
Gerelateerde berichten
Winnaars Zilveren en Bronzen Griffels en Penselen bekend
De prijzen voor de beste kinderboeken van het afgelopen jaar zijn midden op het Amsterdamse IJ uitgereikt tijdens…
22 juni 2022
Bibliotheek Oosterschelde ook aan de slag met verstevigen bibliotheekwerk in gemeente Kapelle en gemeente Reimerswaal
Bibliotheek Oosterschelde ontvangt opnieuw een eenmalige specifieke uitkering van de overheid om nieuwe vestigingen te openen en bestaande…
28 maart 2024
Netwerk Digitaal Erfgoed roept erfgoedinstellingen op mee te bouwen aan digitale erfgoedcollectie over coronavirus
Het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) roept alle erfgoedinstellingen op om mee te bouwen aan een digitale erfgoedcollectie over…
Blog: Centraal collectioneren een goede ontwikkeling?
Tekst: Janneke Krommendijk werkte ruim 46 jaar in de bibliotheekwereld. 25 jaar als assistent-bibliothecaresse bij de bibliotheek Almelo…
7 februari 2024