Mesjogge bezitsdrang: brieven van twee boekenverzamelaars

Bij uitgeverij Walburgpers is een nieuw boek uitgekomen dat interessant is voor bibliothecarissen, collectiespecialisten en boekenliefhebbers: Mesjogge bezitsdrang. (Mesjogge komt uit het Jiddisch en werd opgenomen in de Amsterdamse volkstaal; het Mokums, en betekent iets als: achterlijk, gek, geschift, gestoord etc.)

De een koopt op veilingen, de ander in obscure zaakjes en kringloopwinkels. De één heeft een overzichtelijke collectie antieke werken, bescheiden maar perfect, de ander een enorme verzameling boeken die op het eerste gezicht indrukwekkend zijn, maar bij nadere beschouwing gehavend, met verschoten ruggen en vaak incompleet. Toch is hun drijfveer dezelfde: ‘Mesjogge bezitsdrang’ , zoals een legendarische Amsterdamse antiquair het treffend noemende.

In deze briefwisseling vertellen de auteurs elkaar- en de lezer- over hun onverwachte en soms bizarre ervaringen bij het verzamelen van boeken. Een bundel die andere verzamelaars als een aansporing kunnen lezen, maar niet minder als een waarschuwing.

Over de auteurs
Dik van der Meulen schrijft over uiteenlopende onderwerpen. Voor zijn biografie van Multatuli ontving hij de ako Literatuurprijs en voor zijn boek over koning Willem iii de Libris Geschiedenis Prijs. Zijn Kinderen van de nacht, over wolven en mensen werd bekroond met de Jan Wolkers Prijs.

Alexander Reeuwijk
Alexander Reeuwijk is reiziger; hij schrijft over zijn reizen en over de natuur. Voor de Asian Library in Leiden maakte hij het internationaal bekroonde boek Voyage of Discovery. Hij bespreekt regelmatig natuurboeken bij Vroege Vogels Radio. Zijn boek over India, oog in oog met de goden, is inmiddels gepubliceerd.

Boekinformatie
Titel: Mesjogge bezitsdrang
Ondertitel: Brieven van twee boekenverzamelaars
Auteurs: Dik van der Meulen, Alexander Reeuwijk
Uitgeverij: Walburgpers
Prijs: €29,99. Ook beschikbaar als eBook ePub – € 14,99
ISBN: 9789464562361


Gerelateerde berichten