Ook jonge nieuwkomers profiteren van De Nationale Voorleesdagen

Vrijwilliger van de Voorleesexpress met ‘haar’ voorleeskind.

Tijdens de Nationale Voorleesdagen werd niet alleen aan kinderen tot 6 jaar gedacht, maar ook aan jonge nieuwkomers (6 – 12 jaar) en wel met boeken die specifiek voor hen ontwikkeld zijn en prentenleesboeken heten. Omdat taal de sleutel vormt om een plek op school en daarbuiten te vinden, roept Stichting de Jonge Nieuwkomers jaarlijks op om in deze periode ook aan jonge nieuwkomers voor te lezen. Dat wakkert de gretigheid om te (leren) lezen aan en helpt het taalsterker worden. Wanneer een burgemeester, wethouder of een bekend iemand komt voorlezen, maakt dat het extra bijzonder en feestelijk. In Den Haag deed Burgemeester Jan van Zanen dat in 2023 al vol enthousiasme.   

Dit jaar werd er voorgelezen uit Ella Egel is weg, het derde boek uit de serie, waarin voor de herkenbaarheid de, door Juliette de Wit getekende, personages steeds terugkomen. Omdat spelenderwijs omgaan met woorden en het herhalen ervan maken dat woorden langer blijven hangen, is er allerlei speels knutselmateriaal rondom de boeken. Als steuntje in de rug en om anderstalige ouders te stimuleren tot voorlezen zijn er digitale vertalingen beschikbaar.

Voorleeskastjes voor voorleesvrijwilligers
Doordat vrijwilligers van de Voorleesexpress en Humanitas Voorleesproject langere tijd bij een gezin in huis komen, kunnen zij hét voorbeeld vormen voor hoe je aanstekelijk kunt omgaan met voorlezen en met woorden in boeken. Heel fijn dus dat meerdere bibliotheken voor deze vrijwilligers Voorleeskastjes opzetten. De stichting geeft al boeken weg aan klassen en schoolbibliotheken, maar voortaan ook aan zulke Voorleeskastjes. Wanneer bibliotheken die voor dat doel inrichten, gaat het om een set van de drie tot nu toe verschenen titels: Kat Kaat is weg, Klaas Konijn is weg en Ella Egel is weg.

Voorlezen en knutselen in de bieb
Een bibliotheek kan een voorleesactiviteit prima combineren met kleuren of knutselen. Uit de Materialenbank van de website Jonge Nieuwkomers is allerlei materiaal te downloaden, zoals een kleurplaat van het omslag, dierenmaskers en plaatjes om Memory of een boekenlegger van te maken. Van de al genoemde digitale vertalingen zijn daar te vinden om eventueel printjes van te maken voor ouders.

Donaties
Het zou fijn zijn als voorleesvrijwilligers door een donatie voor een Voorleeskastje volop gebruik van de boeken kunnen maken. De stichting hoopt daarom van harte dat hier veel donateurs warm voor lopen! Een donateur kan ook aangeven naar welke bibliotheek diens donatie moet gaan. 

Wethouder Menno Roozendaal opende op 22 januari jl. de Nationale Voorleesdagen bij een nieuwkomersgroep in Schijndel.
Gerelateerde berichten
Lees meer

De magie van voorlezen bij De Nationale Voorleeswedstrijd

(Video onder bericht) De start van een nieuw schooljaar, betekent ook de start van de nieuwe editie van De Nationale Voorleeswedstrijd. Stichting Lezen organiseert deze leesbevorderingscampagne voor de groepen 7 en 8 van de basisschool dit jaar voor de 32e keer en werkt daarbij samen met de Bibliotheken. Het doel van de campagne: bovenbouwleerlingen enthousiast maken voor (voor)lezen en hen in aanraking laten komen met jeugdliteratuur. Uit onderzoek blijkt dat kinderen vanaf groep 6 minder gemotiveerd raken om te lezen. Sommige experts denken dat dit komt doordat de nadruk bij het lezen steeds meer komt te liggen op lezen om te leren, in plaats van lezen voor je plezier. Maar ook andere factoren kunnen een rol spelen; leerlingen ontwikkelen een voorkeur voor andere media, zoals computergames, internet en sociale media. Verder heeft niet elke bovenbouwleerling het vloeiend lezen al helemaal onder de knie, waardoor tekstbegrip en leesplezier onder druk komen te staan. Uit de internationale meting PIRLS­2023 blijkt dat Nederlandse tien­jarigen ten opzichte van hun leeftijdsgenoten in andere landen en ten opzichte van voorgaande jaren slechter zijn gaan presteren op leesvaardigheid. Nederland bungelt inmiddels ook qua leesmotivatie onderaan de ranglijst. Voorlezen stimuleren in verschillende…