Podcast met Surinaamse verhalen: Arki Wan Tori

In juni 2020 ging de podcast Arki Wan Tori van start, die Surinaamse kinderverhalen biedt. Jinaraja Menke ontwikkelde het concept samen met documentairemaker en schrijver Kevin Headley om kinderen te stimuleren bij de ontwikkeling van hun creativiteit en tevens om ze kennis te laten maken met deze vorm van Surinaams oraal erfgoed.

Arki Wan Tori betekent in het Sranan Tongo ‘luister naar een verhaal’. Inmiddels zijn er via de podcast twaalf verhalen, zogeheten ‘tori’s’, te beluisteren. Elk voorgelezen verhaal is uniek. De lengte van de ‘tori’s’ zijn daarom ook verschillend. De makers richten zich met de podcast op kinderen in de leeftijd van 0 tot 11 jaar. Het is de bedoeling om tegen eind van het jaar een hele verzameling audiobestanden te hebben van Surinaamse kinderverhalen.

Initiatiefnemer Jinaraja Menke: ‘Er zijn zoveel verhalen geschreven over Suriname en we zijn in een moeilijke periode met de COVID-19 pandemie waar ouders naar educatieve bezigheden zoeken voor kinderen. Zo kwamen we op verhalen waarnaar kinderen kunnen luisteren via hun mobiel, computer of de radio. Dat is het doel van de podcast Arki Wan Tori. Om na een selectie van tori’s (boeken/ onuitgegeven verhalen met toestemming van de auteurs en uitgeverijen), tientallen Surinaamse verhalen online te plaatsen die als podcast te beluisteren zijn any time, any place, door wie het dan ook interessant vindt. We vinden het belangrijk om het Surinaams erfgoed met betrekking tot kinderverhalen zo gratis beschikbaar te stellen.’

De podcast is via verschillende platforms te beluisteren, onder andere: Anchor.FM, Spotify, YouTube, Apple Podcasts, Google Podcasts en Breaker.

Hieronder de laatste drie afleveringen van Arki Wan Tori. Voor alle afleveringen, zie www.arkiwantori.sr

Geef een reactie
Gerelateerde berichten