ROC Nijmegen start met Bibliotheek op school

Biebmedewerker Renée licht de nieuwe bibliotheekboeken toe op ROC Nijmegen. Foto: Marcel Krijgsman

De Bibliotheek Gelderland Zuid opent voor het eerst een Bibliotheek op school op een mbo-instelling. Vanaf 17 maart werkt ROC Nijmegen intensief samen met de bieb op het gebied van leesonderwijs. Studenten van de opleiding Pedagogisch Werk hebben de beschikking over een uitgebreide collectie bibliotheekboeken. Om zelf te lezen én om hen voor te bereiden op hun toekomst als leesbevorderaar in de kinderopvang of het basisonderwijs.

Vier keer per jaar een flinke kist gevuld met Young Adult-boeken, maar ook met actuele prentenboeken en andere (voor)leesboeken voor kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar. De Bibliotheek Gelderland Zuid zorgt er voortaan voor dat de eerstejaarsstudenten Pedagogisch Werk van het ROC Nijmegen aan leesvoer geen gebrek hebben. Op woensdag 17 maart vindt tijdens een online docentenbijeenkomst de officiële aftrap plaats van het project.

Waarom een Bibliotheek op school?
Carlijn van den Boogaard, docente Nederlands op ROC Nijmegen, vertelt: “We willen graag dat onze studenten (blijven) lezen. Voor hun eigen taalontwikkeling, maar ook voor hun toekomstige beroep als pedagogisch medewerker, waarin ze regelmatig met boeken en lezen te maken krijgen. Met de boeken van de bibliotheek kunnen ze oefenen met voorlezen en leren welke boeken geschikt zijn voor welke leeftijd.”

Leesbevordering in de lessen
Om de studenten te inspireren zullen bibliotheekmedewerkers, als de coronamaatregelen het toelaten, boekpromoties verzorgen op school. Daarnaast geeft de bieb twee docententrainingen om hen te leren hoe ze leesbevordering kunnen integreren in hun lessen. En hoe ze de bibliotheekboeken hierbij kunnen inzetten. Carlijn: “In mijn lessen zijn we nu bezig met digital storytelling. Studenten krijgen opdrachten om boeken en de digitale wereld te combineren. Het is heel fijn dat we studenten nu op weg kunnen helpen met mooie boeken die ze kunnen gebruiken voor de opdrachten.”

Toekomstplannen
Het plan is dat in de toekomst meerdere roc-opleidingen de beschikking krijgen over een eigen Bibliotheek op school. Carlijn: “Ik zou het leuk vinden als opleidingen waarvan de studenten niet direct met lezen in aanraking komen, ook van een Bibliotheek op school gebruik gaan maken. Als deze studenten zien dat er ook boeken zijn voor hun interesse of vakgebied, zouden ze vast vaker een boek pakken. Ik denk dat er niks fijners is om te kunnen wegdromen in een boek.”

Geef een reactie
Gerelateerde berichten