Ronald Giphart overhandigt debuut van zeer slechtziende Corné Hermans (12)

Op 28 april werd de zeer slechtziende Corné Hermans (12) verrast met een persoonlijke overhandiging van zijn debuut ‘Pak het bot!’, door Oogfonds-ambassadeur Ronald Giphart. Corné wil niets liever dan schrijver worden, maar heeft momenteel nog maar 20 procent zicht als gevolg van de oogziekte van Stargardt. Hij hoopt dat er in de toekomst een medicijn wordt uitgevonden, zodat zijn zicht in ieder geval niet slechter wordt. De opbrengsten van het boek gaan naar het wetenschappelijk onderzoek naar de behandeling van de oogziekte. Met elke 1.000 euro kan een extra ‘moleculaire pleister’ getest worden.

De boekpresentatie is de aftrap van een breder programma, waaronder een voorleessessie door Ronald Giphart en een webinar over het onderzoek naar de behandeling van Stargardt. Wetenschappelijk onderzoek is hoopgevend voor Corné! Professor Rob Collin ontwikkelt een moleculaire pleister, waarmee het genetisch defect kan worden afgeplakt en de oogziekte geen kans heeft. Het ontwikkelen van therapeutische strategieën voor Stargardt is een langdurige studie, maar de vooruitzichten zijn veelbelovend.

Meer onderzoek nodig Ronald Giphart
kent de geheimen van het schrijversvak en weet ook wat een oogziekte voor vreselijk effect heeft op toekomstdromen. Hij heeft de erfelijke oogziekte maculadegeneratie en de kans bestaat dat zijn ogen hem in de steek gaan laten. Hoe groot de impact daarvan is, heeft hij ervaren toen zijn vader het op 62-jarige leeftijd kreeg, waardoor hij geen kranten en boeken meer kon lezen. “Ik koester genegenheid voor iedereen die het plezier van schrijven heeft ontdekt en ook voel ik me verbonden met mensen die geplaagd worden door een oogziekte. Dit samen verklaart mijn betrokkenheid”, aldus Giphart. “Aanstormend talent Corné schreef een geweldig debuut dat ik mocht recenseren en aan hem mocht overhandigen. Koop je zijn boek, dan steun je wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte van Stargardt en help je Corné zijn droom te realiseren!”

“Wat een geweldig debuut van het aanstormende talent Corné Hermans! Pak het bot! is een even hilarisch als meeslepend verhaal over twee zwarte hondjes en hun verrassende belevenissen. Wat na lezing vooral blijft hangen is het onversneden vertelplezier van de jeugdige schrijver. Die Corné… die komt er wel!”

Ronald Giphart | Schrijver, Oogfonds-ambassadeur

Avonturen zonder beperkingen
De jonge auteur Corné Hermans zou zich het liefst helemaal wijden aan schrijven. “Dat doe ik het allerliefst!”, aldus Corné. “Het ergste aan mijn oogziekte vind ik dat ik steeds minder kan zien. Daar moet ik weleens om huilen. Vooral als ik weer eens merk dat ik iets niet kan, wat kort daarvoor nog wel lukte. Maar in de avonturen die ik beschrijf doen de hoofdpersonen alles zonder beperkingen. Daar ben ik wel eens jaloers op.”

Geef & ontvang!
Het Oogfonds heeft het verhaal van Corné in een kleine en exclusieve oplage laten drukken. De opbrengst gaat naar het wetenschappelijk onderzoek naar de oogziekte van Stargardt. Net als de opbrengsten uit de voorleessessie van Ronald Giphart, de voorleessessie door Corné uit eigen werk, een webinar van professor Rob Collin en de verkoop van zonnebrilmonturen.

Meer informatie op www.oogfonds.nl/stopstargardt

Geef een reactie
Gerelateerde berichten