Stadkamer Zwolle maakt ‘Oekraïense Taaltas’

Valentina Lazebnaja en haar beide zonen ontvingen op donderdag 17 maart uit handen van Geert van der Wal van Stadkamer het eerste exemplaar van de taaltas Oekraïens.

Hoe maak je in het Oekraïens of in het Nederlands iets duidelijk zonder de taal te spreken? Een ‘taaltas’ kan daar een handje bij helpen. Op de tas staan voorbeelden van ‘wat en hoe’ in beide talen, met pictogrammen. De tas is te koop in Stadkamer Centrum Zwolle. De opbrengst komt ten goede aan Giro 555.

De tas is bedoeld om eerste contacten op gang te brengen. De een legt de vinger op de vraag: ‘hoe gaat het?’ De ander wijst aan: ‘goed’, ‘slecht’ of ‘redelijk’. Het hart en de klok spreken voor zich. Voor Valentina Lazebnaja en haar zoons Sasja (12) en Lonja (16)  werkt het. Sinds een week verblijven zij bij een gastgezin in Zwolle. Zij ervaren de tas ook als een teken van thuis.


Tekenaar Frans van de Vrande en slavist Wim Coster maakten de tas, met hulp van  Galyna Chorna. Stadkamer Zwolle adopteerde het project. Drukkerij Assendorp maakte de levering van de eerste 500 exemplaren mede mogelijk. Valentina Lazebnaja en haar beide zonen ontvingen uit handen van Geert van der Wal van Stadkamer het eerste exemplaar.

De taaltassen zijn te koop bij Stadkamer voor 5 euro per stuk. Degenen die ook een tas willen (laten) maken kunnen het bestand, klaar om mee te drukken, kosteloos downloaden via www.stadkamer.nl. Het ontwerp kan natuurlijk ook worden afgedrukt op papier, een t-shirt, een placemat, een tafelkleed etc. Voorwaarde is dat de opbrengsten ten goede komen aan Giro 555of een initiatief ten bate van Oekraïne.

Gerelateerde berichten