Verkiezingskrant in ‘gewone’ taal

Op 15 maart zijn de Provinciale Statenverkiezingen en Waterschapsverkiezingen. Speciaal voor mensen waarvoor lezen en schrijven moeilijk is heeft ProDemos daarom weer een Verkiezingskrant in gewone taal ontwikkeld. In deze krant staat in begrijpelijke taal uitgelegd waar de verkiezingen over gaan, hoe stemmen werkt en wat de provincie en waterschappen doen.

In Nederland hebben 1,9 miljoen mensen moeite met lezen en schrijven. Voor hen kan het een uitdaging zijn om een stembiljet te begrijpen of op te zoeken wat de plannen zijn van politieke partijen. Dit kan tot gevolg hebben dat kiezers daarom niet goed voorbereid naar de stembus gaan of zelfs helemaal niet. De Verkiezingskrant in gewone taal van ProDemos helpt dit voorkomen. De krant is ontwikkeld door ProDemos in samenwerking met Stichting Lezen & Schrijven en Stichting ABC.

De volgende vragen worden in de Verkiezingskrant in begrijpelijke taal beantwoord:

•Wat doet de provincie?
•Wat doen waterschappen?
•Waarom stemmen?
•Hoe bepaal je op wie je gaat stemmen?
•Stemmen: hoe doe je dat?
•Stemmen: wat mag wel en wat mag niet?

Bestellen
De Verkiezingskrant is in pakketten van 30 stuks te bestellen. Een pakket kranten is gratis. Voor verzending tot 10 pakketten worden geen verzendkosten in rekening gebracht. Let op: er is een beperkte oplage.
Exemplaren van de verkiezingskrant kun je HIER bestellen.

Gratis lesbrief
Stichting Lezen en Schrijven heeft een bijbehorende gratis lesbrief en instructiekaarten ontwikkeld. HIER kun je meer informatie vinden.

Meer rondom de verkiezingen
•Speciaal voor moeilijklerenden en mensen met een lichte verstandelijke beperking is er de Stem jij ook?-Verkiezingskrant. Deze krant is onderdeel van het project ‘Stem jij ook?’. Het aanbod bestaat verder uit o.a. fysieke en digitale workshops, een website met informatie en uitlegfilmpjes voor de doelgroep én voor professionals. HIER kun je meer informatie vinden.

•ProDemos draagt door middel van verschillende activiteiten bij aan het goed informeren van burgers over de politiek, en helpt hen om te bepalen op wie ze gaan stemmen. HIER vind je een overzicht van de activiteiten van ProDemos rondom de Provinciale Statenverkiezingen en waterschapsverkiezingen.

Gerelateerde berichten