Vlaams minister wil campagne om lezen ‘hip’ te maken

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts wil dat er een campagne komt om lezen ‘hip’ te maken. De campagne moet mikken op een ‘ruime doelgroep’ en moet lezen ontdoen van het volgens Weyts wat ‘stoffige’ imago. Het zou aan de Nederlandse Taalunie zijn om de campagne uit te werken, waardoor er meteen kan worden samengewerkt met Nederland. Dat heeft minister Weyts gezegd in antwoord op een vraag van Vlaams Belang-parlementslid Roosmarijn Beckers.

De Vlaamse onderwijsminister wijst op alarmerende studies waaruit blijkt dat het leesniveau van de Vlaamse kinderen en jongeren daalt. De minister heeft al verschillende initiatieven genomen die moeten helpen om die neerwaartse trend om te buigen, zoals de aanstelling van een expertgroep, maar hij wil nu ook graag dat daarnaast de Nederlandse Taalunie een campagne uitwerkt die moet helpen om lezen ‘hip’ te maken. Lezen heeft volgens Weyts soms nog een wat ‘stoffig’ imago en hij wil daar verandering in brengen. De minister vindt dat de campagne anders moet zijn dan de traditionele leescampagnes en moet mikken op een zo ruim mogelijke doelgroep.

Weyts: ‘We moeten afwijken van de gekende paden. We moeten niet alleen mikken op het versterken van de doelgroep die al enthousiast is over lezen. Ik geloof niet in campagnes waarbij schrijvers gaan voorlezen uit eigen werk. Dan bereik je vooral de kerk van de overtuigden. We moeten de ambitie hebben een campagne op poten te zetten die lezen hip maakt.’ Volgens de onderwijsminister moeten we ook af van het idee dat enkel ‘klassieke hogere literatuur’ van waarde is. ‘Het maakt niet uit wat je leest. Boeken over Fortnite, dat is ook lezen, hé. Je moet gebruikmaken van de wereld waarin leerlingen zitten,’ aldus Weyts.

Geef een reactie
Gerelateerde berichten