Waag organiseert online sessie over (on)verantwoorde algoritmes en inclusieve AI

Op 29 januari organiseert Waag in haar jaarlijkse reeks ‘De staat van het internet’ een online evenement tijdens welke aandacht wordt besteed aan algoritmisch onrecht en andere potentiële gevaren van slimme en zelflerende systemen, zoals discriminerende algoritmes.

Tijdens deze editie van ‘De staat van het internet’ wordt het gesprek aangegaan met een aantal experts over (on)verantwoorde algoritmes. Wat zijn de gevolgen voor de mensen waartegen AI bevooroordeeld (biased) is, wat is een wenselijk toekomstperspectief, en welke acties zijn er nodig? Wie zitten er aan de knoppen? Wie ontwerpt de knoppen? En hoe zorgen we dat de veelgebruikte systemen voor iedereen even goed werken?

Waag stelt bij wijze van toelichting over de online sessie: ‘We weten het al langer: technologie is niet neutraal. Het is een vertaling van cultuur, wereldbeeld en politieke overtuiging. Vooroordelen, ongelijkheden en racisme zitten in technologie ingebakken. Het is de vraag welke ethische waarden als uitgangspunt worden gebruikt in de ontwerpen. Op verschillende niveaus kunnen er aannames in de systemen verwerkt worden, die daarna veelal niet goed traceerbaar zijn. Dus ook fouten, of bevooroordeelde aannames worden zo op grote schaal herhaald en bevestigd. Het is vaak ondoorzichtig wat er precies “onder de motorkap” van zelflerende technologie gebeurt, laat staan wie er verantwoordelijkheid draagt. Daarom is het evidenter en urgenter dan ooit om kritische vragen te blijven stellen bij het ontwikkelen en beoordelen van zelflerende technologie.’

Het programma zal bestaan uit een keynote van neuro-informaticus en professor aan de UvA Sennay Ghebreab (die in juni 2020 in OneWorld aan het woord kwam over discriminerende algoritmes) en een discussie met panelleden uit de wereld van de politiek en wetenschap. In het panel zitten, behalve Ghebreab verder: Roel Dobbe, assistent-professor aan de TU Delft, gespecialiseerd in de techniek, het ontwerp en de governance van data- en algoritme-gedreven systemen voor controle en besluitvorming, Nani Jansen Reventlow, mensenrechtenadvocaat, gespecialiseerd in onder meer vrijheid van meningsuiting, Valerie Frissen, CEO SIDN Fonds, en Martine Stig en Stef Kolman, ontwikkelaars van WeAlgo.org.

Het evenement vindt online plaats op 29 januari, en begint om 16:00 uur. Deelname is gratis. Aanmelden kan via dit formulier. Waag beveelt aan om van tevoren alvast de documentaire Coded Bias te bekijken.

Zie ook dit bericht over een op 26 januari verschenen rapport van de Algemene Rekenkamer over het gebruik van algoritmes door de overheid.

Geef een reactie
Gerelateerde berichten