(Video onder bericht)
Op woensdag 11 en donderdag 12 december om 15.00 uur organiseert Stichting Lezen samen met TaalLab een informatiewebinar over de Bibliotheek op school Plus (dBos+). In dit project ondersteunen een onderwijsadviseur en de leesmediaconsulent van de Bibliotheek een school gedurende twee jaar bij de overstap naar thematisch leesonderwijs.
Meer informatie over de Bibliotheek op school Plus
Wil jouw school werk maken van effectief leesonderwijs? Het project de Bibliotheek op school Plus van Stichting Lezen biedt scholen hierbij professionele begeleiding. Gedurende twee jaar ondersteunen een onderwijsadviseur en de leesmediaconsulent vanuit de Bibliotheek de school bij de overstap naar thematisch leesonderwijs. Hiervoor is subsidie beschikbaar vanuit het Masterplan basisvaardigheden van OCW. Stichting Lezen is samen met TaalLab op zoek naar 93 basisscholen die willen instappen in het project vanaf schooljaar 2025-2026.
Wat is de Bibliotheek op school Plus?
De Bibliotheek op school Plus is gebaseerd op de pijlers voor effectief leesonderwijs, zoals het geïntegreerd aanleren en oefenen van taalvaardigheden, een thematische, kennisintensieve opzet en het werken met rijke teksten. Het combineert dit met intensivering van de samenwerking tussen school en Bibliotheek.
Deelnemende basisscholen krijgen begeleiding van een onderwijsadviseur en van de Bibliotheek om hun leesonderwijs te verbeteren. Uitgangspunt daarbij is het boek Rijke taal (2020) van Erna van Koeven en Anneke Smits (Hogeschool Windesheim). Scholen leren werken met de door hen ontwikkelde methodiek Focus op begrip of met de methode Blink Lezen. Daarnaast nemen ze deel aan het flankerende onderzoek door Education Lab NL (een onderzoeksnetwerk van de Vrije Universiteit en Maastricht University).
Uitgangspunten van de nascholing
Het implementatietraject en onderzoek is verdeeld over twee schooljaren. Zowel de leerkrachten van groep 4 t/m 8 als het leesteam van de school (de schoolleider, IB-er, taal/leescoördinator en lmc) worden middels nascholingsmodules in die periode begeleid door een onderwijsadviseur. Het leesteam vormt de basis voor duurzame verankering in de school van effectief leesonderwijs in combinatie met de Bibliotheek op school.
Uitgangspunten van de Bibliotheek op school Plus zijn:
•Geen nadruk op informatieoverdracht en presentaties, maar op gesprekken;
•Geen dichtgetimmerd programma, maar uitgaan van wat werkt op deze school met deze leerkrachten en deze leerlingen;
•Geen eigenaarschap bij de adviseur, maar bij leerkrachten en leesteam;
•Geen nadruk op materialen (met uitzondering van boeken), maar op denken;
•Geen nadruk op hoeveelheid werkvormen, maar op een klein aantal werkvormen als routine.
Start werving scholen schooljaar 2025-2026
Stichting Lezen is samen met TaalLab op zoek naar 93 basisscholen die willen instappen in het project vanaf schooljaar 2025-2026
Basiscriteria scholen
De voorwaarden voor een school om mee te kunnen doen aan dBos+ zijn de volgende:
De school werkt bij aanvang van het traject al (sinds minstens een jaar) met het programma de Bibliotheek op school:
•De school werkt bij aanvang van het traject al (sinds minstens een jaar) met het programma de Bibliotheek op school;
•De school heeft effectief leesonderwijs nog niet geïmplementeerd, maar is bezig hier de eerste stappen in te maken (bijvoorbeeld d.m.v. een pilot Blink Lezen);
•De school werkt nog niet met Focus op Begrip of Blink Lezen maar wil in dit traject de overstap maken, of werkt maximaal een jaar met Focus op Begrip of Blink Lezen en heeft hulp nodig bij verdere implementatie;
•De school heeft een achterstandsscore (tabel 1 in het overzichtsbestand van het CBS). Bij overinschrijving worden basisscholen met de hoogste achterstandsscores geselecteerd voor het project;
•De school geeft regulier onderwijs (geen speciaal onderwijs);
•De school is bereid de LVS-gegevens te delen en zich aan te melden bij het NCO.
Selectiegesprek en planning
Vanaf oktober 2024 tot februari 2025 kunnen geïnteresseerde scholen zich via onderstaand informatiepakket en samen met de bibliotheek oriënteren op het project. Scholen die voldoen aan de basiscriteria en geïnteresseerd zijn kunnen zich aanmelden voor een selectiegesprek (van november tot en met januari). Uit het selectiegesprek volgt een advies voor het officieel aanmelden voor het project (voor 1 april 2025). In april 2025 wordt de uiteindelijke selectie bekend gemaakt.
Meer informatie
Wil je meer informatie, dan kun je het informatiepakket downloaden (zie hieronder) of contact opnemen met jouw Bibliotheek. Wil je deelnemen aan dit project, dan kun je hieronder een aanmeldformulier invullen voor een selectiegesprek.
Inhoud informatiepakket
•de Bibliotheek op school Plus – Informatie voor scholen (pdf)
•de Bibliotheek op school Plus – Kerncomponenten en nascholingsmodules (pdf)
•Selectieprocedure
•Informatie Focus of Begrip
•Informatie Blink Lezen
Download HIER het informatiepakket voor scholen
HIER vind je het aanmeldformulier voor scholen
Hieronder vind je een eerder webinar van Stichting Lezen over Meertaligheid en leesonderwijs