Naar aanleiding van de publicatie Jeugdliteratuur door de lens van etnisch-culturele diversiteit (Van den Bossche & Klomberg, 2020) organiseert Stichting Lezen op woensdag 2 december om 15:00 uur het webinar Inclusiviteit in jeugdliteratuur.
In de publicatie Jeugdliteratuur door de lens van etnisch-culturele diversiteit onderzoeken Sara Van den Bossche en Anne Klomberg (beiden Tilburg University) hoe jeugdboeken gebruikt kunnen worden om over diversiteit en inclusiviteit na te denken ̶ ook in de wereld buiten het boek. Daarbij richten zij hun pijlen niet alleen op jeugdboeken zelf, maar ook op het publiek van die boeken. Hoe kunnen jonge en volwassen lezers de (impliciete) culturele denkbeelden in jeugdboeken leren herkennen en kritisch leren bevragen?
Om deze publicatie en het thema breder onder de aandacht te brengen, organiseert Stichting Lezen een panelgesprek. Daarin zal inclusiviteit vanuit verschillende invalshoeken (wetenschap, uitgeverswereld, schrijversvak, boekenvak) worden belicht. Hoe inclusief (of exclusief) is de Nederlandstalige jeugdliteratuur? Wat doet het met kinderen als zij zichzelf of anderen niet of eenzijdig in jeugdliteratuur gerepresenteerd zien? Wat moet er gebeuren om het aanbod aan jeugdliteratuur inclusiever te maken? En hoe gaan we met kinderen het gesprek aan over de representatie van cultuur en etniciteit in jeugdliteratuur?
Sprekers
Ø Mylo Freeman heeft zo’n zestig prentenboeken op haar naam staan waaronder ook haar reeks over het donkere prinsesje Arabella. Met deze boeken vult ze een hoognodige niche, namelijk prentenboeken met meer diversiteit.
Ø Mediawetenschapper en auteur Reza Kartosen-Wong vertelt over de impact van maatschappelijke stereotypen op kinderen en de rol die media en jeugdliteratuur kan spelen in het al dan niet tegengaan van dit soort stereotypen.
Ø Sayonara Stutgard van Chaos zal aan het gesprek deelnemen o.a. vanuit het perspectief van een uitgever: welke rol kunnen en moeten uitgevers spelen om het boekenaanbod diverser te maken en ruimte te creëren voor nieuwe literaire stemmen? En hoe zet Uitgeverij Chaos zich hiervoor in?
Ø Joan Windzak is eigenaar van kinderboekwinkel EduCulture in Amsterdam, gespecialiseerd in diversiteit en inclusie. Volgens Joan moeten kinderboeken een weerspiegeling zijn van de wereld waarin kinderen leven.
Ø Journalist, presentator en columnist Hasna El Maroudi leidt het gesprek.
Het gehele webinar duurt ongeveer een uur. Aanmelden voor dit gratis webinar op woensdag 2 december 2020, om 15:00 uur kan via de registratiepagina.