De boekenpetitie tegen de voorgenomen btw-verhoging op boeken sluit aankomende vrijdag 5 juli. Op 11 juni werd de boekenpetitie met 285.000 handtekeningen aangeboden aan de Tweede Kamer in Den Haag. Uiteindelijk tekenden meer dan 300.000 Nederlanders de petitie.
Vandaag gaat het nieuwe kabinet onder leiding van Dick Schoof voor het eerst in debat over de regeringsverklaring en is het aan het nieuwe kabinet dat gisteren is beëdigd. De initiatiefnemers van de petitie hopen dat de politici die aanwezig waren bij het aanbieden van de boekenpetitie en de Kamerleden die zitting hebben in de Commissies Financiën en OCW van de gelegenheid gebruik maken om hun zorg over deze mogelijke verhoging te uiten.
De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), de Groep Algemene Uitgevers (GAU) en de Koninklijke Boekverkopersbond (KBb). plaatsten vandaag een paginagrote advertentie in alle dagbladen om nogmaals aandacht te vragen voor de onwenselijke btw-verhoging. De nieuwe regering wordt daarnaast veel zomers leesplezier en wijsheid gewenst. Om dit kracht bij te zetten, zijn er persoonlijke boekentips voor de leden van het nieuwe kabinet te vinden op hebban.nl/kabinet.
Boekentips
Ook voor de andere ministers en staatssecretarissen heeft de redactie van Hebban.nl passende boekentips bedacht. Zo wordt Dick Schoof, de nieuwe minister-president, 21 lessen voor de 21ste eeuw van Yuval Noah Harari getipt als onmisbare hulp. Eppo Bruins, de nieuwe minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, wordt het boek Morisaki’s boekwinkel van Satoshi Yagisawa aangeraden met de reden dat ‘de liefde voor het boek hopelijk een extra motivatie is om de btw-verhoging niet door te voeren’. Mona Keijzer wordt, als nieuwe minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, De ontdekking van Holland van Jan Brokken over het negentiende-eeuwse Volendam aangeraden voor ‘een prachtige schets van een stukje onderbelicht Nederland’.
Over de boekenpetitie
De boekenpetitie.nl werd op 22 mei gestart op initiatief de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), de Groep Algemene Uitgevers (GAU) en de Koninklijke Boekverkopersbond (KBb). Dit initiatief ontstond direct nadat de plannen van het nieuwe kabinet om de btw op boeken te verhogen van 9 naar 21 procent. Op 11 juni werd de boekenpetitie met 285.000 handtekeningen aangeboden aan de Tweede Kamer in Den Haag.