Aanmelden Beste Bibliotheek van Nederland en Beste Bibliotheekspecialist 2021

Illustratie: Shutterstock

(Informatie over aanmelden staat onder deze tekst. Tekst is geüpdate op 10 mei 2021)

De verkiezing van de Beste Bibliotheek van Nederland 2021 en de Beste Bibliotheekspecialist 2021 gaat weer van start. Tot en met 7 juni kunt u een openbare bibliotheek of een bibliotheekmedewerker voordragen voor deze prestigieuze awards.

Beste Bibliotheek van Nederland 2021
Elke vestiging van een openbare bibliotheek komt in aanmerking voor nominatie. Het enige wat we van u vragen, is dat u beargumenteerd aangeeft waarin de bibliotheek van uw keuze zo goed en onderscheidend is (maximaal twee A4’tjes). Uit de inzendingen wordt door een deskundige en onafhankelijke jury eerst een longlist en daarna een shortlist gemaakt. Wie deze finalisten zijn, wordt bekendgemaakt in Bibliotheekblad 6-2021 en op onze website. De kandidaten worden in de maanden erna bezocht door de juryleden, die hun kennersblik laten gaan over zaken als gebouw & inrichting, diensten & producten en service & klantgerichtheid, maar die vooral oog zullen hebben voor de maatschappelijke en culturele werking van de bibliotheek en de samenwerking met individuele en institutionele partners. Het is al eerder gezegd, maar het kan niet genoeg beklemtoond worden: de verkiezing van de Beste Bibliotheek van Nederland is geen prijs voor het mooiste gebouw, maar een onderscheiding voor die bibliotheek die binnen de eigen mogelijkheden het best presteert en zich voortvarend manifesteert in de eigen lokale setting. Bijvoorbeeld als platform voor ontmoeting en debat. Daarom wordt ook kleine(re) bibliotheken nadrukkelijk verzocht zich kandidaat te stellen. De jury beraadt zich op dit moment op de mogelijkheid om dit jaar twee prijzen uit te reiken, gebaseerd op het inwonertal van de plaats waar de bibliotheek gevestigd is, zodat ook kleinere bibliotheken meer kans hebben op een award.

Niet alleen de stem van de vakjury, ook die van het publiek telt mee (beide bepalen elk voor de helft de einduitslag). In oktober (exacte periode wordt nog bekend gemaakt) kan iedereen op de website www.bibliotheekblad.nl een stem uitbrengen op de bibliotheek van zijn/haar keuze. Behalve via foto’s en geschreven profielen kan het publiek zich oriënteren op de kwaliteiten van de deelnemers met behulp van door de kandidaten aangeleverde video-impressies van hun bibliotheek. De winnaar van de NBD Biblion Award wordt bekendgemaakt op 2 november.
Aarzel niet en draag de bibliotheek voor die absoluut niet mag ontbreken!

Beste Bibliotheekspecialist 2021
Voorheen heette deze prijs De Beste Bibliothecaris van Nederland. Dit is een brede prijs voor een bibliotheekmedewerker die zich onderscheidt van vakgenoten. Iedere bibliotheekmedewerker komt hiervoor in aanmerking, met uitzondering van jeugdspecialisten omdat hiervoor al de NBD Biblion Jeugdspecialist-award in het leven is geroepen. Dus meld jezelf of een collega, met een motivatie van maximaal twee A4’tjes, aan voor deze prestigieuze prijs.

Jury
Dit jaar zal de jury bestaan uit:
Peter Kok, directeur-bestuurder Bibliotheek Midden-Brabant en winnaar van de Beste Bibliotheek 2020 (LocHal).
Hans van Velzen, bibliotheekadviseur, auditor, en voormalig directeur-bestuurder OBA.
Jeanine Deckers, directeur-bestuurder Bibliotheek Bibliorura, architectuurhistoricus en bestuurslid Vereniging van Openbare Bibliotheken en maker van het blog Ten Aanval.
Chris Wiersma, adviseur en interimmanager, wegvoorbereider Collectief Landelijk Bibliotheeksysteem en voormalig directeur-bestuurder de Nieuwe Bibliotheek.
Jolanda Robben, senior adviseur bij Biblionet Groningen en winnaar van de Beste Bibliothecaris 2018-2019

Aanmelden
Mail voor 7 juni uw motivatie voor De Beste Bibliotheek en/of De Beste Bibliotheekspecialist naar: Menno Goosen, hoofdredacteur Bibliotheekblad:

menno.goosen@bibliotheekblad.nl

Geef een reactie
Gerelateerde berichten