Na de aankomende zomerperiode legt Anne Schroën haar functie neer. Ze is dan ruim 5 jaar in functie geweest en heeft de boekhandelssector door een periode van herbezinning en vervolgens coronapandemie geleid.
Zoals zij het zelf formuleert: ‘Soms gebeurt het dat je omkijkt, en dan blijkt het besluit al genomen. Dat is mij overkomen na een intensief voorjaar met een sterfgeval in de naaste familie. Na jaren van veranderen, opbouwen en coronatoestanden komen KBb en Boekenbon in een nieuwe fase en daarom geef ik het roer over. Het is en was een voorrecht om namens de boekverkopers te spreken. Het was eervol om te doen en ik heb altijd pal gestaan voor de belangen van de boekhandel.’
Rob Haans, bestuursvoorzitter KBb: ‘Namens het bestuur en de leden van de KBb wil ik Anne bedanken voor haar gepassioneerde inzet voor ons boekverkopersvak. Overtuigend is zij het gezicht van de KBb geweest. In de corona jaren heeft zij vaardig leidinggegeven aan de vereniging en aan de Boekenbon BV. Er is een specifiek boekhandelssteunpakket tot stand gekomen, de Boekenbon is naamgever geworden van een van de grote literaire prijzen in Nederland en de collectiviteit binnen het boekenvak is versterkt. We zijn Anne veel dank verschuldigd. Voor het zoeken naar een opvolger is een searchbureau ingezet.’
Schroën (1972) is sinds 2018 verbonden aan de Boekverkopersbond als directeur en leidde Boekenbon als directeur/bestuurder. Zij hervormde beide organisaties en herformuleerde de strategie en visie. Als directeur van de KBb was zij betrokken bij de ingrijpende herziening van de governance van zowel CB als NBD Biblion en werd een nieuw convenant geformuleerd en getekend met CPNB door de partners (GAU, VOB en KBb). Er kwam een nieuwe CAO tot stand en ze begeleidde de terugkeer bij MKB Nederland. Zij was zeer actief bij de lobby in politiek Den Haag, vooral tijdens de coronajaren. Na het initiatief voor een ingezonden brief in NRC Handelsblad over de situatie in de boekhandel, wist zij met succes een steunpakket voor de sector te bepleiten. In die tijd was ze veelvuldig in de media aanwezig om de belangen van de boekhandel toe te lichten en te benadrukken. In het afgelopen jaar lobbyde zij in Brussel om een uitzonderingspositie voor Boekenbon te verkrijgen in de komende wetswijziging van elektronisch geldproducten.
Gedurende haar directievoering stabiliseerde zij de omzet van Boekenbon, zorgde voor een merkstrategie en restyling, en introduceerde het succesvolle white label concept. Inmiddels beschikken meer dan 500 boekhandels over hun eigen Boekenbon met lokale look-and-feel en zijn er meer dan 1 miljoen white label Boekenbonnen in omloop. In 2020 werd de Boekenbon op haar initiatief hoofdsponsor van de Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-fictie. Afgelopen november werd de Boekenbon Literatuurprijs uitgereikt aan Anjet Daanje voor haar roman Het lied van ooievaar en dromedaris.
Gerelateerde berichten
‘Nederland Leest’ wordt ‘Heel Nederland Leest’
Sinds 2006 leest iedereen in Nederland in november hetzelfde boek – gratis af te halen in de bibliotheek.…
24 mei 2023
Nina Nannini kondigt vertrek aan als directeur-bestuurder van NBD Biblion
Na een bestuursperiode van acht jaar vertrekt Nina Nannini per 1 december a.s. als directeur-bestuurder bij Stichting NBD…
8 oktober 2024
Tien jaar digitaal boeken lenen: jaarlijks ruim 7 miljoen uitleningen
E-lending van e-books en luisterboeken bestaat tien jaar. Op 21 januari 2014 leende toenmalig minister van OCW Jet…
25 januari 2024
De Nieuwe Kolk lanceert seizoen 2 van podcast ‘Wat ik worden wil’
(Podcasts onder bericht) In ‘Wat ik worden wil’ gaat podcastmaker Daphne Smets het gesprek aan met mensen die…
11 augustus 2023