In elke klas groeien gemiddeld twee tot drie kinderen op in armoede. Om dit onderwerp in de klas bespreekbaar te maken, is een speciaal lespakket ontwikkeld. Op maandag 10 februari overhandigden initiatiefnemer Rochelle Heerema en ambassadeur Diderik Koolman het lespakket aan directeur-bestuurder Rachel van den Hoogen en manager Bibliotheekzaken Ilona Ebels van Biblionet Groningen. Dit onderwijsproject is een initiatief van Stichting Positive Minds, een organisatie die zich richt op het toegankelijk bespreekbaar maken van het ‘lastige’ onderwerp armoede.
Ook in Groningen is het bespreekbaar maken van armoede een belangrijk thema. Scholen vormen een veilige omgeving waar kinderen in armoede gezien kunnen worden en erbij kunnen horen. De leskist stelt leerlingen die niet in armoede opgroeien in staat om inzicht en begrip te krijgen voor het leven van kinderen in armoede. Het doel is om kinderen in armoede te laten weten dat ze zich niet hoeven te schamen; deze situatie kan iedereen overkomen. Het lesmateriaal bevordert de verbinding tussen leerlingen en helpt hen een bredere kijk op de wereld te ontwikkelen.
“Verhalen hebben een krachtige rol bij het bespreekbaar maken van maatschappelijke onderwerpen. Via verhaalpersonages leren leerlingen zich in anderen verplaatsen. Dit leidt tot meer empathie, begrip en respect voor elkaar. Tegelijkertijd wordt er gewerkt aan leesbegrip, leesplezier, presenteren en samenwerken. Door verhalen over armoede te lezen en te bespreken, krijgen kinderen niet alleen inzicht in de ervaringen van leeftijdsgenoten die hiermee te maken hebben, maar leren ze ook hoe ze steun kunnen bieden en open kunnen staan voor verschillende perspectieven,” aldus Positive Minds.
Directeur-bestuurder Rachel van den Hoogen onderstreept de rol van de bibliotheek als een verbindende factor binnen de gemeenschap: “De bibliotheek is een plek waar mensen samenkomen, verhalen delen en nieuwe perspectieven ontdekken. Lezen opent de deur naar begrip en dialoog, en als bibliotheek spelen wij hierin een centrale rol. Door middel van boeken en verhalen bieden we kinderen niet alleen kennis, maar ook inzicht in maatschappelijke thema’s zoals armoede. Zo dragen we bij aan een omgeving waarin iedereen zich gehoord en gezien voelt.”
De leskisten zijn gefinancierd vanuit het Masterplan Basisvaardigheden Doorontwikkeling van de Bibliotheek op School, met subsidie van OC&W via Stichting Lezen. De leskist is beschikbaar voor groep 7/8 van alle scholen in het werkgebied van Biblionet Groningen gedurende het project (6 weken) en kan geleend worden via de leesconsulenten van de bibliotheek.