Online uitreiking Haagse literatuurprijzen

(Bron: literatuurmuseum.nl / video’s onder het bericht)

Normaal gesproken worden de Haagse literatuurprijzen uitgereikt op een feestelijke middag in een vol theater. Dat kon dit jaar natuurlijk niet. Daarom is gekozen voor een digitaal alternatief.

De winnaars van de belangrijke Haagse literatuurprijzen zijn vorig jaar al bekendgemaakt. Het gehele oeuvre van Peter Verhelst (1962) is onderscheiden met de Constantijn Huygens-prijs 2021. Marieke Lucas Rijneveld (1991) valt voor de roman Mijn lieve gunsteling de F. Bordewijk-prijs 2021 toe. De Jan Campert-prijs 2021 is voor Mischa Andriessen (1970) voor Het DrogsyndicaatErna Sassen (1961) is voor Zonder titel de tweejaarlijkse Nienke van Hichtum-prijs toegekend.  Alle laureaten ontvingen hun prijs en werden door Philip Huff geïnterviewd op een iconische Haagse locatie. Dat leverde boeiende en vermakelijke gesprekken op die je hieronder kunt bekijken.

Constantijn Huygens-prijs voor Peter Verhelst
‘Ik gebruik beelden en ik geloof echt in beelden. Ik geloof dat er op die manier bij een lezer iets moet gebeuren, je moet antwoorden. En waarmee antwoord je als lezer? Met je eigen ervaring.’ Dichter, romancier, jeugdauteur, theaterauteur en performancekunstenaar Peter Verhelst ontvangt de Constantijn Huygens-prijs 2021 voor zijn oeuvre. Philip Huff interviewt hem vanuit het Literatuurmuseum.

F. Bordewijk-prijs voor Marieke Lucas Rijneveld
‘Ik wás die veearts, wat heel goed was voor dit boek, maar als ik daarna even naar de winkel ging om een boodschap te doen, was het heel onhandig om dan nog als die veearts daar te zijn. Dus het was ook een beetje angstaanjagend om dit te schrijven.’ Marieke Lucas Rijneveld ontvangt de F. Bordewijk-prijs 2021 voor zijn boek Mijn lieve gunsteling. Vanuit het Literatuurmuseum praat hij over het schrijverschap en zijn boek met presentator Philip Huff.

Jan Campert-prijs voor Mischa Andriessen
‘Wat veel mensen moeilijk vinden in poëzie is de kwestie van het begrip, het rationeel begrijpen. Eigenlijk is het het mooist en het fijnst als je je even mee laat voeren, en je niet direct afvraagt wat het betekent.’ Mischa Andriessen ontvangt de Jan Campert-prijs 2021 voor zijn bundel Het Drogsyndicaat. Philip Huff feliciteert hem in het Kunstmuseum in Den Haag.

Nienke van Hichtum-prijs voor Erna Sassen
‘Hij maakt zijn gevoel. Martijn kan een andere kant van Joshua verbeelden. Die stilte en die ontroering, dat heeft hij heel mooi gedaan.’ Erna Sassen ontvangt de Nienke van Hichtum-prijs 2021 voor haar boek Zonder titel. Philip Huff interviewt Sassen en illustrator Martijn van der Linden over hun bekroonde jeugdboek.

Gerelateerde berichten