De Europese Onderzoeksraad (ERC) heeft een ERC-beurs toegekend voor een periode van vijf jaar aan het project Almeda (African Literary Metadata). Informatiespecialist Ursula Oberst van de bibliotheek van het Afrika-Studiecentrum in Leiden zal hieraan met haar metadata-expertise bijdragen.
Het Almeda-project, opgezet door professor Ashleigh Harris van de Universiteit van Uppsala, zal nieuwe metadata aanmaken over Afrikaanse literatuur. De meeste beschikbare metadata van contemporaine literatuur zijn gebaseerd op gepubliceerde boeken, terwijl Afrikaanse literatuur ook vorm krijgt in orale poëzie, straattheater en een grote variëteit aan online vormen. Het doel van het project is om Afrikaanse literatuur beter vindbaar te maken door metadata te creëren en te linken. ‘Dit project is een poging om een oplossing te bieden voor het probleem dat een groot deel van de Afrikaanse literaire cultuur eenvoudigweg verdwijnt. Daar bovenop zal dit project uitzoeken hoe het hedendaagse Westerse begrip van het concept “literatuur” zich heeft ontwikkeld naast het kolonialisme’, aldus Harris.
De bibliotheek van het Afrika-Studiecentrum is al decennialang pionier op het gebied van metadata en open beschikbaarstelling van literatuur en wetenschappelijke publicaties.
Gerelateerde berichten
Toegankelijke themakisten helpen leerlingen met een visuele beperking om meer te lezen
Voelen, luisteren, leren en vooral lezen. Deze combinatie staat centraal bij de eerste toegankelijke themakisten voor basisschoolleerlingen met…
Bibliotheek Z-O-U-T facilitair geeft kijkje achter de schermen.
Speciaal voor geïnteresseerde bezoekers heeft Bibliotheek Z-O-U-T een filmpje gemaakt dat een kijkje achter de schermen geeft. Het…
Ezelsoren en wolfstanden: De geschiedenis van het boek (800-1500)
Er is een nieuwe uitgave verschenen over de boekgeschiedenis: Ezelsoren en wolfstanden. Katharina Smeyers, kunsthistorica en conservator bij…
Collectie joodse cultuurgeschiedenis Bibliotheca Rosenthaliana krijgt Unesco-erkenning
De Nederlandse Unesco-commissie heeft de Bibliotheca Rosenthaliana ingeschreven op Unesco’s Nederlandse Memory of the World Register. Op dat…