Bibliotheek Gieten ontvangt ‘gouden’ duurzaamheidscertificaat

Op 15 november ontvangt Bibliotheek Gieten als eerste bibliotheek in Drenthe het gouden certificaat ‘Duurzaam Gastvrij’. De Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit (KMVK) heeft de bibliotheek gekeurd. Daaruit is gebleken dat Bibliotheek Gieten duurzaamheid belangrijk vindt en hierin verder gaat dan de normale wet- en regelgeving vereist. In de bibliotheek blijkt dat bijvoorbeeld uit maatschappelijke betrokkenheid en duurzaam gedrag.

Maatschappelijke betrokkenheid en duurzaam gedrag
Sinds begin van dit jaar is de bibliotheek bezig geweest met het behalen van dit keurmerk voor de bibliotheek in Gieten. Na een keuring is gebleken dat Bibliotheek Gieten als eerste bibliotheek in Drenthe voldoet aan de gestelde eisen voor het gouden niveau. 

Het certificaat staat voor meer dan duurzaam gedrag: ook maatschappelijke betrokkenheid is een criterium. Die maatschappelijke betrokkenheid blijkt uit projecten zoals Klik & Tik en Letter voor Letter. Deze zijn gericht op het meedoen in de maatschappij en bestrijden van laaggeletterdheid. Daarnaast heeft de bibliotheek een samenwerking met Staatsbosbeheer en het Drents landschap in Gieten. Verder wordt afval in Gieten gescheiden, is de bibliotheek energiezuinig ingericht met led-lampen, wordt er een ecologische tuin aangelegd en zijn veel meubels gemaakt van hergebruikte materialen.

Overhandiging schildje
Voor het behalen van het gouden niveau ontvangt de bibliotheek een duurzaam schildje met het keurmerk ‘Duurzaam Gastvrij’. Directeur Erik van Dijk van KMVK overhandigt dit op 15 november aan Annelies Bakelaar (directeur Biblionet Drenthe) in de bibliotheek van Gieten. Annelies Bakelaar geeft aan dat duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen steeds meer in het DNA van de bibliotheken gaat zitten: ‘Wij vinden het als maatschappelijke organisatie vanzelfsprekend dat we dagelijks invulling geven aan een duurzame leefomgeving. En het blijkt dat dit heel goed samen kan gaan met gastvrijheid! Wij zijn daarom trots op het behalen van dit duurzaamheidscertificaat in Bibliotheek Gieten.’

Geef een reactie
Gerelateerde berichten