BiebBoys winnaar NBD Biblion Jeugdspecialist 2021

(Video onder bericht)

De beste jeugdboekenspecialist weet alles over kinderboeken, houdt de collectie op peil en zorgt voor een uitdagende en veilige leesomgeving voor kinderen van 6 t/m 12 jaar. Deze bevlogen jeugdspecialist verdient een prijs, namelijk: de NBD Biblion Jeugdspecialist van het Jaar. In maart en april konden de jeugdspecialisten door collega’s voor deze prijs genomineerd worden. Op 23 juni werd de winnaar bekendgemaakt: dat werden de BiebBoys, bestaande uit: Joran Floor, Kees Meulendijks en Petra Mackenbach, allen van Bibliotheek Gelderland Zuid.
Monica van der Meer-van Kersbergen (Bibliotheek Forum Zoetermeer) en Emma Eigenraam (Bibliotheek Kennemerwaard) werden ook genomineerd, maar vielen uiteindelijk niet in de prijzen.

De jury van de verkiezing voor de NBD Biblion Jeugdspecialist 2021 bestond dit jaar uit:
• Karen Bertrams – Collectie & Lezen, Probiblio.
• Miriam Bakker – Bibliotheek Veenendaal, winnaar NBD Biblion Jeugdspecialist 2020.
• Vera Wieringa – Product Owner Jeugd, NBD Biblion.

Uit het juryrapport over de BiebBoys


Op het juiste moment de juiste dingen ontwikkelen: de beperkingen tijdens corona hebben de drie initiatiefnemers van de BiebBoys van de Bibliotheek Gelderland Zuid aangezet om de doelgroep op een originele, grappige (gekke) en innovatieve manier aan te spreken. Op de eerste dag van de lockdown in 2020 gaan Petra, Joran en Kees schrijven en filmen voor het project BiebBoys. Vanuit een lege bieb beginnen ze met het opnemen van video’s over boeken, lezen en de bibliotheek met supertoffe challenges voor kinderen vanaf zes jaar. Hun video’s en lesmateriaal worden breed gedeeld, ook buiten het eigen werkgebied: andere bibliotheken worden in de gelegenheid gesteld om het materiaal van de BiebBoys ook in hun regio in te zetten. Onderling zijn de drie een geoliede machine. Ze bundelen hun krachten en trekken collega’s mee in hun enthousiasme. Er wordt samengewerkt met collega’s met verschillende achtergronden: zowel in boekenkennis als leesbevordering en onderwijservaring. Hierbij wordt ook de frontlinie niet vergeten. Daarnaast werken de BiebBoys buiten de bibliotheek samen met nieuwe partners, culturele instellingen en het onderwijs. En heel belangrijk: hun samenwerking met kinderen van diverse pluimage. Niet alleen voor, maar ook met hen samen dingen bedenken en ontwikkelen maakt dit initiatief tot een succes. ‘Het mooie is dat de Biebboys van een noodoplossing een ijzersterk product hebben gemaakt waar niet alleen de doelgroep blij van wordt, maar ook scholen.’ Schijnbaar moeiteloos tikken de BiebBoys alle criteria van de NBD Biblion Jeugdspecialist-verkiezing af!

Uit het juryrapport over Monica van der Meer

‘Ze weet van elke doelgroep veel.’ Dit is een quote uit één van de vele inzendingen die de organisatie ontving voor Monica van der Meer van de Bibliotheek Zoetermeer. Hoe veelzeggend deze quote is, wordt duidelijk gemaakt met veel voorbeelden uit de inzendingen die we hebben ontvangen. Zo is Monica niet alleen actief op kinderdagverblijven, maar ook als mediacoach. Daarnaast zette ze dBos (de Bibliotheek op school) op en activeert ze zowel het vo als NT2. Monica werkt achter de schermen aan collectieverhuizing of herinrichting van de jeugdafdeling, maar flapt er ook waar nodig passende boekentips uit. Ze is een literaire veelvraat en haar boekenkennis is legendarisch. Monica geeft cursussen zoals Open Boek, leest zelf voor, houdt een (bijna) slapende scholier bij de les en weet zowel collega’s als kinderen en docenten te inspireren. Ze wordt omschreven als altijd zichzelf, enthousiast, een drijvende kracht en een specialist die anderen graag in de schijnwerpers zet.

Uit het juryrapport over Emma Eigenraam

Emma Eigenraam van de Bibliotheek Kennemerwaard is jong maar heeft al heel wat sporen verdiend in het bibliotheekwerk. Emma is een deskundig en veelzijdig inspirator die houdt van delen, wat haar door haar enthousiasme ook goed lukt. Audiovisueel kan ze uitstekend uit de voeten: Emma staat bijvoorbeeld aan de wieg van Level Up, een compleet interactief lesprogramma omtrent bewust en positief gamen gericht op groep 5/6 van de basisschool. Ook houdt ze zich met Videolab Kennemerwaard bezig met het maken van creatieve videoproducties vanuit de bibliotheek. De absolute topper is het filmpje geïnspireerd op het prentenboek ‘Coco kan het’, dat inmiddels 95.000 keer is bekeken. Emma is een Rising Star – en deelt gul haar inspiratie met kinderen, leerkrachten, ouders en collega’s.


Geef een reactie
Gerelateerde berichten