Blog: Kom je naar onze boekenmarkt?

Photo by Charlie on Unsplash

Tekst: Janneke Krommendijk werkte ruim 46 jaar in de bibliotheekwereld. 25 jaar als assistent-bibliothecaresse bij de bibliotheek Almelo en daarna 22 jaar als mediathecaris op OCG Reggesteyn in Nijverdal. Ze vindt het eeuwig zonde als kennis verloren gaat…
Columnisten / bloggers schrijven op persoonlijke titel en weerspiegelen niet noodzakelijkerwijs het standpunt van de redactie.

Zo’n eenvoudige vraag, je smelt er helemaal bij weg. Vooral als de uitnodiging van de kleindochter komt. Enthousiast vertelt ze tijdens het telefoongesprekje over de bedoeling van de ‘boekenmarkt’. Drie minuten jouw lievelingsboek promoten, erover vertellen of een presentatie laten zien. Daarna wordt de klas (groep 5) gesplitst en gaan de kinderen bij ‘elkaar’ shoppen om nog meer over al die lievelingsboeken aan de weet te komen.

‘En mijn oma (ik dus) …. die weet heel veel van boeken en heeft vast ook een lievelingsboek’. Zo vertelde kleindochter lief in de klas en vandaar de uitnodiging. Dus volgende week een dagje op stap, twee keer ruim honderd kilometer overbruggen, maar met liefde nu met liefde voor het boek.

Wat vertel je een klas met 8, 9-jarigen? Eerst dacht ik aan de Boekenweek die vast de aanleiding is voor deze ‘markt’. Ik denk dat ik ga vertellen over iets dat echt gebeurd is en dat destijds een diepe indruk op mij maakte. Tijdens de introductie van de opleiding tot assistent bibliothecaris was er ook een soort ‘boekenmarkt’. Twee toen nog onbekende schrijvers (tja… het is al een tijdje geleden) gingen met elkaar in gesprek, vrienden waren het bepaald niet. Bernlef vertelde (waarover weet ik niet meer), Maarten Biesheuvel las ‘Brommer op zee’ voor uit de bundel ‘In de bovenkooi” een sciencefictionachtige vertelling. Over een brommer die elke avond op hetzelfde moment een bezoekje brengt aan het schip op volle zee. Het is een onmogelijke vertelling, maar het zet je aan het denken. Hoe het zo kwam weet ik niet, maar ineens scheurde Biesheuvel het boek dat hij in handen had doormidden. Boos, waarom? Ik weet het nu nog niet.

Wel dat het boek naderhand werd verloot en ik was de gelukkige winnaar, van een doormidden gescheurd boek met datering en handtekening. Ik heb de pocket vanavond opgezocht, oud en vergeeld. De lijm die destijds kundig in het plaklokaal is aangebracht houdt het boek nog steeds bijeen. Ik ben benieuwd hoe de kinderen reageren. En dan gaan we over naar het voorlezen van een mooi verhaal dat bij de leeftijd past. Misschien wel een stukje uit ‘de brief voor de koning’, ‘de zevensprong’, of ‘Ronja, de roversdochter’. Of ‘de kleine kapitein’ van Paul Biegel ook prachtig. Morgen maar even naar de bibliotheek, want ik moet wel wat herlezen.

Dat ik misschien zijdelings iets over de Boekenweek kan zeggen met het thema ‘spreek je moerstaal’ ach dat leg ik nu maar naast me neer. Dat is voor grotere mensen weggelegd denk ik dan maar.

Als we samen met een klas vol kinderen mogen genieten van de boeken die zij leuk vinden een aanbevelen, dat is gewoon geweldig. En om dan op het thema van de Boekenweek terug te komen wil ik dit keer maar afsluiten over onze ‘Boekenmarkt’ KWW, oftewel: Kieken wat ’t wodt. Dat zeggen we in Twente, we zien wel wat het wordt. Ik verheug me erop!

Gerelateerde berichten