Winnaars Read2Me en De Pabo Voorleeswedstrijd zijn bekend

Geyria Barut en Kimberley Dargel.

Read2Me!
De winnaar van de dertiende Read2Me! dé landelijk voorleeswedstrijd voor de brugklas is Geyria Barut. In een spannende landelijke finale streden elf finalisten om de titel Brugklas Voorleeskampioen 2024. Geyria van het Eijkhagen College in Landgraaf (Limburg) werd door de vakjury uitgekozen tot winnaar van de landelijke finale Read2Me!. “Geyria was totaal in controle, ze nam het publiek helemaal mee in het verhaal. Indrukwekkend!” aldus de jury. Ze las voor uit het boek Achter de draadvan Hans Kuyper. Geyria heeft daarmee de scholieren van bijna 1.300 brugklassen van verschillende scholen achter zich gelaten. Deze brugklassers hebben het in de afgelopen maanden tegen elkaar opgenomen tijdens lokale, regionale en provinciale voorrondes. De publieksprijs ging dit jaar ook naar Geyria.

Met de voorleeswedstrijd Read2Me! laat Stichting Lezen zien dat lezen niet alleen belangrijk, maar ook heel leuk is. De wedstrijd werd beoordeeld door een vakkundige jury, waarin waarin Anna Woltz (auteur), Klaas Gravesteijn (directeur VOB) en Paula Heegers (paulaleest op Instagram) zitting hadden. De presentatie van deze spannende finale lag in handen van Elten Kiene. Deze landelijke finale is georganiseerd door Cubiss in opdracht van Stichting Lezen. Read2Me! wordt mogelijk gemaakt door Kunst van Lezen.

De Pabo Voorleeswedstrijd
Kimberley Dargel uit Flevoland heeft de dertiende landelijke finale van De Pabo Voorleeswedstrijd gewonnen. Hiermee mag Kimberley Dargel van Windesheim Almere zich de Nationale Pabo Voorleeskampioen van 2024 noemen. Kimberley las voor uit het boek Clara van Pieter Feller en Tiny Fischer. De jury prees Kimberly om haar pittige voorleesstijl. Zij wist het verhaal op een heel overtuigende manier over te brengen op het publiek. ‘Alles klopte’, zo oordeelde de jury.
Bas Piet uit Noord-Holland werd tweede en Denise Meulenbroeks uit Noord-Barabant eindigde als derde op het podium. Zij studeren respectievelijk aan Hogeschool van Amsterdam en Hogeschool de Kempel in Helmond. Ook voor deze studenten had de jury lovende woorden over. Bas Piet kon performen als de tekst erom vroeg maar kon evengoed de rust pakken zoals bleek bij het onvoorbereid voorlezen. Denise Meulenbroeks had naar het oordeel van de jury een bijzonder fragment uitgekozen en las dit op een uitstekende manier voor waarbij ze het publiek wist mee te nemen.
De jury bestond uit Hubert Slings (directeur Entoen.nu), Henna Goudzand Nahar (auteur) en Magda Pattiiha (Leraar van het Jaar 2023/2024). De presentatie was in handen van Elten Kiene.

Pabo Voorleeswedstrijd stopt
Kimberley Dargel is ook de laatste Nationale Pabo Voorleeskampioen. Stichting Lezen stopt met De Pabo Voorleeswedstrijd. Hoewel deze campagne dertien jaar lang succesvol is geweest, is het bereik bescheiden. Dat is voor Stichting Lezen aanleiding om op zoek te gaan naar een alternatief dat meer studenten bereikt en hen motiveert om meer (voor) te lezen. Een van de onderdelen is een tournee van PaboLeest!, een inspirerende dag voor pabostudenten waarop zij kennis kunnen maken met het actuele boekenaanbod, met auteurs en illustratoren, en ervaren hoe zij deze boeken in de klas kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld door voor te lezen.

De Pabo Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met KB, de nationale bibliotheek, en Stichting entoen.nu. De landelijke finale is georganiseerd door Cubiss in opdracht van Stichting Lezen. De Pabo Voorleeswedstrijd wordt financieel mogelijk gemaakt vanuit het leesbevorderingsprogramma de Bibliotheek op school (Stichting Lezen/KB). www.pabovoorleeswedstrijd.nl

Gerelateerde berichten