Campagne ‘Lees voort!’ afgetrapt door bekende grootouders

Vandaag is in de Hortus in Amsterdam de nieuwe Leescoalitie-campagne ‘Lees voort!’ afgetrapt. Met de campagne wil de Leescoalitie grootouders stimuleren vaker voor te lezen aan hun kleinkinderen. Bij de aftrap in de Hortus waren de ‘bekende grootouders’ Janny van der Heijden, Jack van Gelder, Karin Bloemen, Hans Kazàn en Noraly Beyer aanwezig om als ambassadeurs van de campagne het startschot te geven. De bijeenkomst werd bijeengewoond door ruim honderd grootouders en kleinkinderen.

Met de campagne Lees voort! roept de Leescoalitie alle grootouders van Nederland op om in actie te komen voor het versterken van de leescultuur. De Leescoalitie wijst er op dat de leesmotivatie en het leesplezier van kinderen in Nederland al geruime tijd dalen. De Leescoalitie stelt bij wijze van toelichting over waarom er gekozen is voor deze vorm van campagne: ‘Er zijn zo’n 3,4 miljoen opa’s en oma’s in Nederland, waarvan 76 procent met kleinkinderen onder de twaalf jaar. Een groot deel van hen brengt regelmatig tijd met ze door. Een derde van de grootouders heeft een vast oppasmoment met zijn kleinkind en meer dan de helft ziet zijn kleinkind tenminste een keer per week. De Leescoalitie roept grootouders op om tijdens deze momenten vaker voor te lezen. Ook kunnen zij hun kleinkind stimuleren zelf te lezen of met ze naar de boekhandel of bibliotheek gaan. Veel grootouders zien hier het belang van in, maar doen dit nog (te) weinig. Dat blijkt uit onderzoek dat GfK uitvoerde voor de Leescoalitie.’

Bij de officiële aftrap van de campagne in de Hortus mochten opa’s en oma’s met hun kleinkind gratis naar binnen én kregen ze in de Palmenkas van een van de ‘bekende grootouders’ Janny van der Heijden, Jack van Gelder, Karin Bloemen, Hans Kazàn en Noraly Beyer een passend boekenadvies en een gratis voorleesboek. In de kas waren allemaal hoekjes ingericht om direct het boek in te duiken of om voorgelezen te worden.

Naast de vijf bij de aftrap van de campagne aanwezige bekende grootouders zullen gedurende de campagne ook Frits Barend en Jan Terlouw als ambassadeurs in actie komen om, onder andere middels optredens in de media en in boekhandels en bibliotheken, andere grootouders te inspireren, te informeren en het goede voorbeeld te geven. Vanaf 20 februari start ook de online publiekscampagne ‘Boek een avontuur met je kleinkind’, waarin een aantal van de ambassadeurs met hun eigen kleinkinderen laten zien hoe leuk het is om samen in een boek te duiken.

De in 2012 opgerichte Leescoalitie is een landelijk samenwerkingsverband van Stichting Lezen, Stichting CPNB, Stichting Lezen & Schrijven, Literatuurmuseum/ Kinderboekenmuseum, de Koninklijke Bibliotheek, de Vereniging van Openbare Bibliotheken en het Nederlands Letterenfonds. In 2013 zette de Leescoalitie zich in voor het thema voorlezen, in het Jaar van het Voorlezen. In 2014 en 2015 richtte de Leescoalitie zich op vaders, via ‘Vaders voor Lezen’ en in 2016 vierde de Leescoalitie het boek, tijdens 2016 Jaar van het Boek. In 2017 en 2018 vond de campagne ‘Lees met andermans ogen‘ plaats, met als doel om mensen te inspireren vaker een boek te lezen dat hen met andere ogen laat kijken. 

Geef een reactie
Gerelateerde berichten