CPNB lanceert deze zomer jongerencampagne rond taal

De CPNB kondigt voor deze zomer een campagne aan waarbij alle jongeren tussen de 12 en 18 jaar gratis workshops kunnen volgen via welke ze door middel van lezen, schrijven of vertellen in een podcast, vlog- of songtekst in aanraking komen met allerlei vormen van taal en verhalen. De online workshops worden gegeven door auteurs, acteurs, journalisten, scenaristen, cabaretiers en spoken word-artiesten, zoals Alex Boogers, Abbey Hoes, Karsten de Vreugd, Stefano Keizers en Manon Uphoff. 

De jongeren kunnen zich (samen met maximaal drie anderen) via het online platform Taalbaas.nu gratis inschrijven om online sessies met de schrijvers, acteurs, journalisten, cabaretiers of spoken word-artiesten te hebben. Zij hebben dan de keus uit bijna zeventig zogeheten ‘taalbazen’, onder wie bijvoorbeeld Raoul de Jong, Ruud de Wild, Daan Heerma van Voss, Jörgen Gario, Khalid Boudou en Micha Wertheim. Het programma (dat nog zal worden uitgebreid) start op 23 juli met een workshop van Maureen Versprille met als titel ‘Een filmverhaal, hoe bedenk je dat?’ en eindigt op 28 augustus met de workshop ‘De kunst van het kijken’, door Manon Uphoff en Iris van Vliet.
Taalbaas.nu bevat verder een lijst met leestips en links naar websites die inspiratie kunnen bieden. Het platform is opgezet om jongeren te enthousiasmeren voor lezen, taal en teksten en om de culturele sector een broodnodige boost te geven, aldus de CPNB. Artiesten krijgen naast een financiële vergoeding de kans hun eigen werk, ervaring, enthousiasme en gezicht aan individuele Nederlandse jongeren te tonen. Jongeren kunnen zich inschrijven voor de workshops tot 28 augustus.

De CPNB stelt bij wijze van toelichting over het project: ‘In juni 2020 riepen zo’n 250 hoogleraren, universitair docenten, schrijvers, theatermakers en leesbevorderingsorganisaties (De Leescoalitie, Stichting Lezen, Stichting CPNB, Stichting Lezen & Schrijven, het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum, de Koninklijke Bibliotheek, de Vereniging van Openbare Bibliotheken, het Nederlands Letterenfonds, De Schoolschrijver en De Schrijverscentrale) in de Volkskrant op om deze zomer een groot Corona-leesoffensief te starten. Aanleiding was het rapport van de Onderwijsinspectie dat een kwart van de Nederlandse jongeren met een leesachterstand van school komt: vooral meters maken en nadenken over wat je leest, blijkt een probleem. Taalbaas verbindt professionele woordkunstenaars die nu zonder podium en publiek zitten met middelbare scholieren om hen te prikkelen deze zomer meer te lezen en creatief met taal aan de slag te gaan.’

Het project Taalbaas wordt ondersteund door het ministerie van OCW. CJP en Scholieren.com zijn mediapartner. 

Geef een reactie
Gerelateerde berichten