De CPNB lanceert op 14 januari een publiekscampagne die boekenkopers ertoe moet aanzetten ook tijdens de tweede lockdown hun lokale boekhandel te steunen. Het initiatief sluit aan bij een brandbrief van de Koninklijke Boekverkopersbond (KBB) waarin de brancheorganisatie wijst op het belang van de 1500 lokale boekhandels en kabinet en Kamer oproept de boekhandels meer te steunen.
In het kader van de CPNB-campagne zal er op donderdag 14 januari in alle kranten een paginagrote advertentie geplaatst worden om lezers erop te wijzen dat zij hun favoriete lokale boekhandel kunnen steunen door er online (of telefonisch) hun boeken te bestellen. Met ingang van 14 januari zullen er daarnaast twee weken lang radiospotjes uitgezonden worden waarin auteurs Roxane van Iperen, Tommy Wieringa, Simone van der Vlugt en Adriaan van Dis eenzelfde oproep doen. Ook start er dan een campagne op sociale media waarbij honderden bekende auteurs en boekwinkels de hashtags #koopnueenboek en #Steundeboekhandel zullen gebruiken om een vergelijkbare boodschap uit te dragen. Er is tevens een website www.steunjeboekhandel.nl in het leven geroepen om de campagne te ondersteunen.
‘Veel mensen weten nog steeds niet dat ze gewoon bij de fysieke boekhandel kunnen bestellen. We willen ze daarop wijzen, laten zien hoe hard hun lokale boekhandelaar hen nodig heeft, hoe ontzettend belangrijk het is nu te kopen omdat je boekhandel er straks misschien niet meer is. We willen inspireren. Hoop geven. We zetten in op het belang van het boek en de boekhandel, juist ook nu, voor ons geestelijk welzijn. Dat is juist nu hard nodig,’ zo zegt CPNB-directeur Eveline Aendekerk over de campagne.
De Koninklijke Boekverkopersbond (KBB) bracht op 11 januari een open brief naar buiten waarin de brancheorganisatie het kabinet en de Tweede Kamer dringend verzoekt de boekhandels open te houden, en als de coronapandemie dat niet toestaat, ze op zijn minst een afhaalloket te laten openen of ze anderszins te steunen. Directeur Anne Schroën in de betreffende brief: ‘Daarom is mijn oproep: laat zien dat u geeft om een geletterd land. Neem een voorbeeld aan de landen om ons heen. Verhalen, informatie en ontsnapping zijn nu voor velen hoognodig. Dat gaat op voor alle culturele sectoren. Die worden echter al geholpen met leningen en steunmaatregelen waarvoor boekhandels niet in aanmerking komen. U kunt hier het verschil maken, uw geloof in het geschreven woord kan de boekhandel in leven houden. Mits u een daad stelt.’ Schroën richt zich in de brief ook tot alle lezers: ‘Vind uw boekverkopers en bel, app, mail of bestel via hun website: ze staan voor u klaar. Zij helpen u aan nieuwe en verrassende schrijvers, adviseren u en geven verstrooiing. U allen kunt zorgen dat ons prachtige landschap van boekhandels, voor iedereen dichtbij en liefst op loopafstand, ook na de lockdown nog bestaat.’