Deirdre Carasso nieuwe directeur Bibliotheek Utrecht

Per 15 december treedt Deirdre Carasso aan als de nieuwe directeur van Bibliotheek Utrecht. Zij volgt Ton van Vlimmeren op, die eind dit jaar met pensioen gaat. 

Deirdre Carasso (49) is sinds 2016 directeur van het Stedelijk Museum Schiedam. Daarvoor was ze onder andere tien jaar in verschillende functies werkzaam bij Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Van 2001 tot 2006 werkte ze bij het Nationaal Archief. Ze heeft kunstgeschiedenis gestudeerd en een opleiding aan de Archiefschool gedaan.

Deirdre Carasso zegt naar aanleiding van haar aanstelling: ‘In Utrecht is er altijd een bibliotheek dicht bij je huis. Of het nu de prachtige nieuwe centrale bibliotheek op De Neude is, of één van de 12 vestigingen in de wijken. Het zijn ontmoetingsplekken waar nieuwsgierige mensen naartoe gaan om iets te leren, over zichzelf, een ander of de wereld. Zo draagt Bibliotheek Utrecht bij aan een sterke stad. Ik verheug me er op te werken aan die maatschappelijke rol van de bibliotheek, met het team van de bibliotheek, de Utrechters en organisaties. Voor mij persoonlijk is dit een kans om iets bij te dragen aan de stad waar ik nu tien jaar woon.’

Laurent van den Nouwland, voorzitter van de Raad van Toezicht van Bibliotheek Utrecht, meldt in een persbericht over de benoeming van Carasso: ‘Deirdre Carasso brengt veel ervaring mee om de bibliotheek nog meer als brede publieksvoorziening in de stad te positioneren. Ze combineert ondernemerschap met creativiteit. Kwaliteiten die in de komende tijd nodig zijn. De Raad van Toezicht en de vertegenwoordigers van personeel en ondernemingsraad waren unaniem in hun keuze.’

Ton van Vlimmeren was gedurende twee periodes in functie als directeur van de Bibliotheek Utrecht. De eerste termijn liep van 1995 tot 2005, toen de bibliotheek nog een gemeentelijke dienst was. Hij keerde in 2010 terug om aanvankelijk de verzelfstandiging van de bibliotheek in 2013 te begeleiden en later de realisering van een nieuwe centrale vestiging tot stand te brengen. Hij gaat eind dit jaar met pensioen. 

Foto: Aad Hoogendoorn

Geef een reactie
Gerelateerde berichten