Dick Vestdijk brengt borstbeeld van zijn vader naar Harlingen

Hugo ter Avest, directeur Hannemahuis (centrum voor Harlinger cultuur en historie) en Dick Vestdijk, zoon van Simon Vestdijk

Dat ontbrak er nog aan in Harlingen: een beeld van Simon Vestdijk. De zoon van de in Harlingen geboren schrijver kwam het beeld persoonlijk brengen. Tijdens het Literair Festival Vestdijk, op 4 en 5 september, wordt het onthuld en krijgt het een vaste plek in de tuin achter Bibliotheek, Boekhandel Van der Velde en het Hannemahuis.

Bij aanvang van het festival op zaterdag 4 september, wordt het borstbeeld van Simon Vestdijk, gemaakt door beeldend kunstenaar Pieter d’Hont, onthuld. Daarna is het woord aan onder andere Vestdijk-kenner Kees ’t Hart, zingt Hiske Oosterwijk gedichten van Gysbert Japicx, vertelt historicus Josse Pietersma waarom Het schandaal der Blauwbaarden zo’n indruk op hem maakte, ziet het literaire talent van 2021 -volgens de Volkskrant- Joost Oomen overeenkomsten tussen hem en Vestdijk en staat muzikant Wiebe Kaspers te popelen om eindelijk weer eens live op te kunnen treden.

Op dag twee van het festival trapt Flip van Doorn af, hij vertelt over de tochten die hij voor zijn boek De Friezen ondernam. Bauke van der Woude zorgt vervolgens voor muziek en Eeltsje Hettinga draagt zijn gedicht Harlingen voor, eerder bekroond met de Rely Jorritsmapriis. Ronald Ohlsen, schrijver en eerder stadsdichter van Groningen vertelt over thema angst in het oeuvre van Simon Vestdijk en dan in het bijzonder in Terug tot Ina Damman en Een Alpenroman. Jankobus Seunnenga sluit het festival af, hij transformeerde een dichtbundel van Vestdijk tot liedjes op het snijvlak van folk en kleinkunst.

Tussendoor zorgt het lokale restaurant Broodje Nuchter voor een heerlijk gerecht. Het festival is all inclusive, bij de prijs van de entreeticket (30 euro) zijn het gerecht en een aantal consumpties inbegrepen. De tickets zijn verkrijgbaar bij Bibliotheek Harlingen en via de website van de bibliotheek: ontdekdebieb.nl/vestdijk. Het Literair Festival Vestdijk vindt in de buitenlucht plaats, voor een beperkt aantal bezoekers, zittend op voldoende afstand van elkaar. Vaccinatiebewijzen of negatieve testresultaten zijn niet nodig.

Geef een reactie
Gerelateerde berichten