Ook in het najaar is het voor bibliotheken belangrijk om vanaf de buitenkant goed zichtbaar te zijn voor het publiek. Probiblio daagde bibliotheken uit om met een frisse blik naar hun ramen te kijken als potentiële creatieve en interactieve etalages voor hun programmering en collecties. Het thema van de vierde etalagewedstrijd was: koken. Winnaars zijn Bibliotheek Oostland en Bibliotheek Rivierenland, vestiging Kerkdriel. Bekijk hun etalages en lees de 6 etaleertips van jurylid Sietske van Zanten!
Met het thema ‘koken’ is van alles mogelijk en bibliotheken werden uitgedaagd om dit te ontdekken en te laten zien. Met ‘koken’ kun je allerlei kanten uit; het bereiden van heerlijke recepten, het maken van (heksen)brouwsels, lettersoep, kokende/stomende verhalen, (eeuwenoude) eet- en kook gewoonten, familierecepten, Halloween, kookboeken, enzovoort. En dat is de bibliotheken goed gelukt. Er kwamen mooie inzendingen binnen waarin het thema koken op verschillende manieren zichtbaar was.
Voor de twee bibliotheken met de meest inspirerende en zinnenprikkelende etalage was een prijs beschikbaar. De jury bestond dit keer uit Probiblio’s adviseur programmering Karen Bertrams, marketingadviseur Julia van Haaster en gastjurylid Sietske van Zanten, directeur van het LAM Museum. Het LAM is een ‘foodart’ museum op Landgoed Keukenhof in Lisse, waarbij alle kunstwerken iets met voedsel en consumptie te maken hebben.
Winnaar eerste prijs: Bibliotheek Oostland
Winnaar van Noord- en Zuid-Holland is Bibliotheek Oostland. Zij deden voor het eerst mee en maakten een mooie etalage in het thema ‘Halloween’, met spannende boeken, spinnenwebben, enge figuren en zelfs een pan met heksensoep inclusief recept erbij. Er is geprobeerd zoveel mogelijk zintuigen te stimuleren, onder andere door de heks die geluid maakt en de pompoen die licht geeft. Bibliotheek Oostland wint voor het hele etaleerteam kaartjes voor het LAM in Lisse!
Bibliotheek Oostland: ‘Etaleren is het versterken en omlijsten van boeken. Het is geen doel op zich maar iets wat de aandacht trekt om juist deze boeken te lenen. Het is mooi dat steeds meer bibliotheken, en zo ook wij, inzien dat etaleren een meerwaarde heeft. Als er goed over nagedacht wordt en je de juiste middelen tot je beschikking hebt, kun je iets ontzettend moois neerzetten. Dat kan een grote expositie zijn, maar ook een klein detail dat mensen prikkelt en wellicht zelfs inspireert. Door de juiste sfeer neer te zetten en er een belevenis van te maken komen mensen terug om onze bibliotheek te bezoeken’.
(Tekst loop door onder de foto)
Winnaar tweede prijs: Bibliotheek Rivierenland, vestiging Kerkdriel
De tweede winnaar is Bibliotheek Rivierenland, vestiging Kerkdriel. Voor de jury een inmiddels bekende en gewaardeerde deelnemer van de etalagewedstrijden. Zij maakten een aantrekkelijke ‘kookboeken bistro’ en lieten hun etalage tot leven komen met een opvallende raamschildering en allerlei manieren om je zintuigen te prikkelen. ‘Zien’, doordat je zowel buiten als binnen van alles ziet. ‘Horen’, door de QR-code te scannen en het net lijkt alsof je in een restaurant bent. ‘Ruiken’, door aan de verse kruiden te ruiken. En ‘voelen’ en ‘proeven’, door een blaadje munt of andere kruiden in je mond te stoppen.
Aldus de jury: ‘Een prachtige etalage waar één thema mooi in is uitgewerkt en gebruik is gemaakt van de tips van eerdere etaleersessies!’. Bibliotheek Rivierenland ontvangt een cadeaubon van Beekwilder, dé winkel voor decoratie, etalage en display. Bibliotheek Rivierenland: ‘Naast dat we het heel erg leuk vinden om te doen, zijn we ervan overtuigd dat de etalage ons visitekaartje is en een uitnodiging om binnen te lopen. De bibliotheek is een inspirerende plek vol boeken, tijdschriften en verhalen. Dat benadrukken we met de inrichting van de etalage’.
(Tekst loopt door onder de foto)
6 etaleertips van Sietske van Zanten
Jurylid Sietske van Zanten, directeur van het LAM Museum, heeft een paar interessante aandachtspunten voor bibliotheken:
- Het moet in één oogopslag duidelijk zijn waar de etalage over gaat. Als je de aandacht van je publiek hebt, kun je daarna een tweede laag toevoegen. Eerst aantrekkelijk zijn; wie beter en langer kijkt, beloon je met een extra laag en onverwachte details.
- Zorg voor een ritme binnen het thema. Maak gebruik van het rijke, diverse palet dat je als bibliotheek hebt, zonder dat je nieuwe (hoofd)onderwerpen toevoegt. Zo voorkom je onduidelijkheid en zorg je voor een spannende en verrassende etalage waar mensen naar blijven kijken.
- Experimenteer met video of ander bewegend beeld, dat trekt de aandacht.
- Gebruik de kracht van de herhaling. Herhaling maakt het sterker en geeft vertrouwen. Laat iets wat buiten in de etalage begint, binnen doorlopen op thematafels en displays. Dat zorgt voor herkenning en richting. Je leidt nieuwsgierige bezoekers naar de juiste plek.
- Help je bezoekers kiezen, verleidt ze met het thema en geef daarna inspiratie per doelgroep.
- Blijf niet hangen in clichés. Brainstorm nog eens en durf eigenzinnig te zijn.
Zelf ook aan de slag met etalages?
Wil je meer tips voor een etalage die het verschil maakt? Probiblio schreef al eerder een artikel om bibliotheken op weg te helpen. Tipje van de sluier: focus op waar jouw bibliotheek voor staat en laat dit op al jouw communicatie-uitingen zien, zowel in de bibliotheek als online. Je vertelt als het ware één verhaal.
Ook in 2023 organiseert Probiblio een etalagewedstrijd. De organisatie wil deze meer laten aansluiten op de landelijke (CPNB-)campagnes en indien mogelijk meer ondersteuning/materiaal bieden om jouw etalage(s) in te richten. Heb jij goede ideeën voor het nieuwe thema en de periode voor de volgende wedstrijd? Mail deze dan naar Julia van Haaster via jvhaaster@probiblio.nl. Het thema wordt volgend jaar onthuld. Heeft jouw bibliotheek ook etalage potentie en wil je graag meedoen? Houd de website van Bibliotheekblad en de website van Probiblio in de gaten voor de meest recente informatie.