Forum Groningen verkozen tot beste gebouw van Nederland

Forum Groningen is het Beste Gebouw 2020, zo maakte de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) gisteravond bekend. De jury prijst het door NL Architects ontworpen gebouw onder andere vanwege ‘de bruisende binnenwereld, waar studenten boven hun boeken hangen, kinderen spelen en gezinnen een dagje uit beleven’.

Forum Groningen opende op 29 november 2019, na een turbulente aanloop met budgetoverschrijdingen en vertraging bij de bouw. Het multifunctionele gebouw herbergt naast de bibliotheek onder andere ook een bioscoop met vijf filmzalen, verschillende expositieruimtes, Storyworld (museum voor strips, animatie en games), de VVV en drie horecagelegenheden. Het door het Amsterdamse bureau NL Architects, ontworpen gebouw is 45 meter hoog, telt tien verdiepingen én een dakterras en biedt in het totaal ongeveer 17.000 vierkante meter vloeroppervlak.

De jury van de architectuurprijs van de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) stelt in het juryrapport ‘zwaar onder de indruk’ te zijn van de stedenbouwkundige inpassing, maar ook van het gebouw zelf. De jury over Forum Groningen: ‘Knap hoe de architecten deze kolos op de krappe locatie achter de Grote markt hebben laten landen, waarbij de beschikbare ruimte maximaal is benut. Nog veel indrukwekkender is het gebouw zelf, dat sterk contrasteert met de omgeving, maar ook past in deze stad met zijn moderne architectuur. Maar bovenal waren we onder de indruk van de bruisende binnenwereld, waar studenten boven hun boeken hangen, kinderen spelen en gezinnen een dagje uit beleven. Een gebouw met een enorme aantrekkingskracht en verblijfskwaliteit, dat in alle opzichten een verrijking is voor de stad, als icoon, cultuurwarenhuis, panoramabalkon en als stadshuiskamer.’

Forum moest het opnemen tegen negen andere genomineerden, verdeeld over vier categorieën: Fenix 1 in Rotterdam, Tiny Holiday Home in Vinkeveen, Huis met Staart in Soesterberg, Uitbreiding Rietveldacademie en Sandberginstituut in Amsterdam, de Werkspoorfabriek in Utrecht, Vogelobservatorium Tij in Stellendam, Park Paviljoen Het Nationale Park De Hoge Veluwe in Otterlo, Naturalis Biodiversity Center in Leiden en DOMUSDELA in Eindhoven. Dat laatste project kreeg de Publieksprijs, die vorig jaar naar de LocHal in Tilburg ging.

Eerder deze week, op 20 oktober, won het Forum tijdens de Dutch Design Week 2020 ook al een Dutch Design Award in de categorie habitat. Het (interieur)ontwerp van NL Architects en deMunnik-deJong-Steinhauser wordt door de jury aangeduid als ‘een soort levensgrote zoekmachine, ontworpen om eindeloos in te browsen; je vindt er meer dan je zoekt.’ De jury zegt verder over het gebouw: ‘Het is NL Architects, deMunnik-deJong-Steinhauser en de gemeente gelukt steeds het doel scherp voor ogen gehouden: het Forum als een verbindende ontmoetingsplek voor de Groningers. Forum Groningen is daarmee een opzienbarende verrijking voor de samenleving én een nieuw stedelijk symbool voor Groningen.’

Foto: Deon Prins

Geef een reactie
Gerelateerde berichten