Op 12 februari werd door het CPNB bekendgemaakt dat het geschenk bij de 90e Boekenweek wordt geschreven door Gerwin van der Werf. De 55-jarige schrijver uit Leiden is met zijn ingezonden verhaal De krater de winnaar van de Boekenweek novellewedstrijd waar nog 148 andere manuscripten voor werden ingezonden. Van der Werf werd gekozen door de eenmalig geformeerde vakjury onder leiding van Rik van de Westelaken. Het Boekenweekgeschenk is het bekendste onderdeel van de rijke historie van de Boekenweek, die dit jaar de 90e editie viert.
Eveline Aendekerk, directeur van Stichting CPNB, is heel blij met de winnaar: ‘Dat er zoveel auteurs mee zouden doen aan de wedstrijd had ik niet durven dromen. Het bewijst de kracht van de Boekenweek en de grote waarde van het Boekenweekgeschenk. Slechts één van al die prachtige inzendingen kon winnen. Ik ben heel trots dat dat De krater van Gerwin van de Werf is. Met negen boeken op zijn naam, en meerdere nominaties op zak, een auteur die bewezen heeft te kunnen schrijven. Ook met dit verhaal. Ik heb gelachen, ik had een brok in mijn keel, het is spannend, goed geschreven en geschikt voor jong en oud. Een terechte winnaar. Gerwin levert met De krater een waardevolle toevoeging aan de rijke geschiedenis van de Boekenweek. Ik weet zeker dat dit verhaal vele lezers zal raken en inspireren’.
De eenmalige schrijfwedstrijd om tot een Boekenweekgeschenk te komen is georganiseerd ter ere van de jubileumeditie en is geïnspireerd op soortgelijke spraakmakende wedstrijden uit het verleden van de Boekenweek. Een van de bekendste auteurs van een Boekenweekgeschenk dat door een schrijfwedstrijd werd gekozen, is Hella Haasse. Met Oeroeg brak zij in 1948 door als auteur.
Juryoordeel over het winnende verhaal De krater
De negenkoppige jury bestond uit oud–Boekenweekgeschenkauteurs Hanna Bervoets en Tom Lanoye, literaire kenners Lidewijde Paris en Tiziano Perez, boekinkoper Jan Peter Prenger en fanatieke lezers Noah de Campos Neto, Ernestine Comvalius, Liesbeth Rasker en Rik van de Westelaken (juryvoorzitter). Uit de 149 geanonimiseerdemanuscripten kozen zij gezamenlijk voor het verhaal van Gerwin van der Werf. Het juryoordeel is lovend:
‘Het winnende manuscript van de schrijfwedstrijd voor de 90e Boekenweek vertelt een gelaagd verhaal over een tragikomische roadtrip van drie jongeren. De personages zijn volstrekt authentiek, geloofwaardig en ontroerend. Bijna achteloos wordt de lezer meegenomen in hun belevingswereld. Hun gedachten en opmerkingen lijken de tijdgeest te reflecteren, maar zijn in tijd en plaats universeel. Hoewel het decor herkenbaar is, had het verhaal zich op veel plaatsen in de wereld kunnen ontvouwen. Toch past het hier precies bij de personages, hun belevenissen en gedachten. De schrijfstijl is sprankelend en licht; maar achter de humor, nonchalance en flauwe grappen van de jongeren schuilt een groot verdriet, dat – net als een overwoekerde krater miljoenen jaren na een meteorietinslag – op het oog nauwelijks waarneembaar is. Als het verhaal ten einde is, had je als lezer nog best wel even verder met ze willen reizen…
We wensen alle lezers van Nederland net zoveel leesplezier als wij hebben gehad met De krater van Gerwin van der Werf.’
Winnaar kan niet wachten tot het Boekenweek is
Voor Gerwin van der Werf breekt er nu een heel bijzondere periode aan en hij is immens blij met deze bijzondere eer: ‘Na drie maanden zwijgen mag ik het eindelijk van de daken schreeuwen: ik heb het Boekenweekgeschenk 2025 geschreven! De auteur van het Boekenweekgeschenk zijn, dat is een droom voor iedere schrijver. Ik ben zielsgelukkig dat de jury mijn verhaal als winnaar heeft verkozen, uit vele inzendingen. Ik ben ook trots op het verhaal, omdat het staat voor mijn schrijverschap: ik schrijf pure fictie, niet autobiografisch, maar toch zeer persoonlijk. Ik probeer altijd levendig, geestig en origineel te schrijven, en ik denk dat dat gelukt is met dit geschenk. Ik hoop dan ook dat heel veel mensen het met plezier zullen lezen. Ik heb mijn hele leven alles wat los en vast zit gelezen, en mijn halve leven geschreven. Het is een grote eer om twaalf dagen lang het boegbeeld van de 90e Boekenweek te zijn. Ik heb veel zin in alles dat komen gaat, en kijk ernaar uit al die lezers te ontmoeten in het hele land. We gaan er voor heel Nederland een onvergetelijk boekenfeest van maken!’
Gerwin van der Werf (1969) won in 2010 de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd. Hij schreef zeven romans, uitgegeven door Atlas Contact. Zijn debuutroman is Gewapende Man en zijn titel Wild (2011) stond op de longlist van de Libris Literatuur Prijs. In 2013 verscheen zijn tweede roman, Luchtvissers. Een onbarmhartig pad (2018) stond ook op de longlist van de Libris Literatuur Prijs en is vertaald in het Duits, Engels en Arabisch. Strovuur (2020) en De droomfabriek (2022) stonden op de shortlist voor het Beste Boek voor Jongeren. In oktober 2024 verscheen Wilgeneiland. Daarnaast publiceerde hij twee bundels met columns en verhalen over het onderwijs: Schooldagen (2014) en Stampen en Zingen (2018).
Gerwin van der Werf woont in Leiden, is getrouwd en heeft twee kinderen. Hij is muziekdocent op een internationale school en literatuurcriticus bij dagblad Trouw.
90e Boekenweek
Het traditionele lezersfeest in boekhandels en bibliotheken viert dit jaar een bijzonder jubileum. De 90e Boekenweek vindt plaats van woensdag 12 t/m zondag 23 maart 2025. Lezers krijgen tijdens de Boekenweek het Boekenweekgeschenk De krater cadeau, geschreven door de winnaar van de schrijfwedstrijd: Gerwin van der Werf. Het Boekenweekgeschenk is een cadeau van de boekhandel bij besteding vanaf € 15 aan boeken en wordt vanaf dit jaar de toegangskaart voor het museum op de laatste zondag van de Boekenweek. De thema-uitgave Hèhè – Over wat we zeggen zonder dat we het doorhebben van Paulien Cornelisse ligt voor € 5,25 in de winkel. Het Boekenweekgedicht komt dit jaar van de hand van Sholeh Rezazadeh en wordt in het weekend voor de Boekenweek bekendgemaakt.