Glazen Globe 2023 toegekend aan Dit was de plastictijd: een hoopvol kinderboek

Op donderdag 5 oktober werd de Glazen Globe, de prijs voor het beste geografische jeugdboek, toegekend aan schrijver Geert-Jan Roebers voor zijn kinderboek Dit was de plastictijd.

De Glazen Globe de prijs voor het beste geografische jeugdboek, is toegekend aan schrijver Geert-Jan Roebers voor zijn inspirerende kinderboek Dit was de plastictijd. Dit boek, een initiatief van de Plastic Soup Foundation, neemt lezers mee op reis naar een plasticvrije wereld. Dr. P.C. Buis, een archeoloog uit 2132, fungeert als gids en vertelt over het plasticprobleem, de mondiale impact en de inzet van jonge helden.

Voorafgaand aan de uitreiking kregen twee klassen op basisschool Het Wespennest in Amsterdam les over de plasticsoep, waarna ze de opdracht kregen om tien minuten het schoolplein te doorzoeken naar zwerfplastic. Met een overweldigende hoeveelheid plastic als decor en een enthousiast publiek ontving schrijver Geert-Jan Roebers de prijs voor zijn boek.

In tegenstelling tot zijn gebruikelijke enthousiasme tijdens het vooronderzoek, merkte Geert-Jan op dat hij bij dit boek juist steeds somberder werd. De urgentie van het onderwerp overtuigde hem om dit verhaal daarom te schrijven met een hoopvolle toon. Het voorwoord benadrukt het al: de mens is verantwoordelijk voor het plasticprobleem en kan het ook oplossen. Dit was de plastictijd presenteert zo een motiverend verhaal door een duidelijk en herkenbaar beeld van het plasticprobleem te schetsen. De illustraties en foto’s, die minstens net zo belangrijk zijn in het boek, zijn respectievelijk gemaakt door Margot Westermann en Michiel Spijkers.

KNAG
Het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG) reikt sinds 1986 elke twee jaar de Glazen Globe uit. Op www.geografie.nl/glazenglobe zijn voorgaande winnaars en het juryrapport te vinden. Het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG), opgericht in 1873, is de vakvereniging voor docenten aardrijkskunde, geografen en allen die zich met het vakgebied geografie (aardrijkskunde) verbonden voelen.

Gerelateerde berichten