KB tekent contract voor digitaal archiveringssysteem

Eind december 2020 heeft de KB een meerjarig contract getekend met bibliotheeksoftwareleverancier Ex Libris voor het gebruik van het digitaal archiveringssysteem Rosetta . Met deze geavanceerde oplossing kan de KB haar huidige en toekomstige digitale collecties veilig bewaren en toegankelijk houden voor de lange termijn. Ex Libris is internationaal een grote speler op het gebied van archivering en bibliotheeksystemen.

De KB was in 2003 de allereerste instelling ter wereld met een digitaal archief voor publicaties, het zogeheten e-Depot. Dit e-Depot is in 2010 al eens vervangen, maar inmiddels is ook het huidige systeem toe aan vernieuwing. Dat komt doordat het volume aan digitaal materiaal enorm is toegenomen. Steeds meer papieren collecties worden immers gedigitaliseerd, uitgevers brengen e-books op de markt en er worden steeds meer Nederlandse websites gearchiveerd.

Nieuwe mogelijkheden
Het aangekochte Rosetta is een Digital Asset Management and Preservation System (DAMPS) en biedt de KB nieuwe mogelijkheden om haar digitale collecties efficiënt en betrouwbaar te bewaren. Deze oplossing kwam na een intensieve aanbesteding als beste uit de bus. Jeffrey van der Hoeven, hoofd Digitale Duurzame Toegang bij de KB: “We zijn erg onder de indruk van de mogelijkheden die het archiveringssysteem Rosetta ons biedt en hebben er dan ook alle vertrouwen in dat we met deze oplossing onze ambities kunnen waarmaken. Ook is de samenwerking met Ex Libris uitstekend verlopen en kan de KB bouwen op een vakkundige leverancier.”

Half miljard bestanden
De komende maanden wordt Rosetta in gebruik genomen. Dan breekt er een nieuwe fase aan, waarin de KB tientallen miljoenen digitale publicaties gaat migreren van het huidige systeem naar de nieuwe bestemming. Het gaat hierbij niet alleen om gedigitaliseerde boeken, kranten en tijdschriften, maar ook om e-books, het webarchief en miljoenen wetenschappelijke artikelen. In totaal betreft het ruim een half miljard bestanden en metadatarecords.

[Foto door Door Dr. Marcus Gossler – Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=483741]
Geef een reactie
Gerelateerde berichten