Landelijke Poëzieprijs A. Roland Holst voor dichter Saskia de Jong

Foto: Sanne Peper en Pé

(Video onder bericht)

Op 29 mei heeft in de Ruïnekerk in Bergen (NH) de feestelijke uitreiking plaatsgevonden van de A. Roland Holstprijs voor poëzie aan Saskia de Jong (1973). De uitreiking kon live worden gevolgd via de website en de lokale omroep RTV80. Naast het stipendium van €10.000 ontving de winnares een bronzen penning uit de handen van juryvoorzitter Obe Alkema. De A. Roland Holstlezing werd ditmaal gehouden door Thomas Möhlmann; dichter, redacteur, organisator en schrijfdocent. De tekst van de lezing wordt volgende week gepubliceerd in het literaire tijdschrift Awater.

Saskia de Jong
Saskia de Jong (Alphen aan de Rijn, 1973) is, zo schreef poëziecriticus Piet Gerbrandy in de Volkskrant, een “hyperbewuste dichter”. Voor haar debuut, zoekt vaas (2004), werd ze genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs. Ook haar tweede bundel, resistent (2006), oogstte veel lof. Zo ontving ze de Gedichtendagprijs 2007 en werd ze genomineerd voor de Paul Snoek Poëzieprijs. Haar bundel de deugende cirkel (2010) bevatte gedichten voor kinderen; hierin beschrijft ze op een geestige manier het dierenrijk van A tot Z. De afgebeelde collages maakte ze zelf. Haar nieuwste bundel, het jaagpad op en af, verscheen in 2020. De recensent van NRC Handelsblad schreef over deze bundel: ‘Deze dichter provoceert zonder vrijblijvend te zijn en dat fascineert me.’

Over de A. Roland Holstprijs
Het bij het stipendium behorende geldbedrag is met ingang van deze editie verhoogd naar €10.000 Euro. De A. Roland Holstprijs behoort daarmee tot de hoogst gedoteerde poëzieprijzen van Nederland. De prijs wordt iedere drie jaar uitgereikt op initiatief van het A. Roland Holst Fonds. Het evenement kan hieronder worden teruggekeken.

Geef een reactie
Gerelateerde berichten