Op 6 april verwelkomde logistiek dienstverlener CB Zijne Majesteit de Koning in CB’s distributiecentrum aan de Erasmusweg in Culemborg. Na een rondleiding door een deel van het logistieke proces bezocht de Koning het gloednieuwe, high tech magazijn van CB. In het bijzijn van onder meer Burgemeester van Culemborg Gerdo van Grootheest, zette de Koning met een druk op de knop het volautomatische magazijn in werking. Daarnaast werd door Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander het Koninklijk predicaat toegekend.
Het predicaat werd tijdens een feestelijk online evenement uitgereikt door Commissaris van de Koning in Gelderland John Berends aan Hans Willem Cortenraad, algemeen directeur van CB, in het bijzijn van de Burgemeester van Culemborg Gerdo van Grootheest.
De geschiedenis van CB start in 1871 met de oprichting van het Bestelhuis van den Nederlandschen Boekhandel. Voor die tijd moesten boekverkopers voor hun bestellingen verschillende uitgeverijen aanschrijven en kregen zij hun boeken via allerlei wegen geleverd. Een inefficiënt en kostbaar proces. De Vereeniging ter bevordering van de belangen des Boekhandels nam het initiatief tot de oprichting van het Bestelhuis.
Het nieuwe magazijn kan met behulp van shuttles en liften 2000 orders per uur picken en zorgt ervoor dat CB klaar is voor de steeds veranderende marktvraag. Naast de opening van het magazijn ging de Koning in gesprek met uitgevers Geneviève Waldmann (Veen, Bosch & Keuning Uitgeversgroep), Mark Beumer (De Bezige Bij), Amin Usman (eigenaar Boekhandel Voorhoeve) en Eelco Zuidervaart (Boekhandel Donner) over de ontwikkelingen in het boekenvak. In deze tijden is lezen misschien nog wel belangrijker dan wanneer er geen pandemie is. De coronamaatregelen vragen van ondernemers in het boekenvak extra inventiviteit en creativiteit. CB, als logistieke spil in het boekenvak, ondersteunt hen daarbij. Deze ochtend zag ook het eerste exemplaar van het boek Collectief in boeken (Boom uitgevers) het levenslicht. Een boek waarin historica Marijke Huisman ter ere van CB’s 150 jarig jubileum de ontwikkelingen in de boekenmarkt en het Nederlandse boekenvak belicht, met speciale aandacht voor de boekdistributie en de verhoudingen tussen uitgevers en boekverkopers. Samen creëerden zij anderhalve eeuw geleden een internationaal unieke oplossing voor een nog altijd actueel vraagstuk: de distributie van boeken in alle verschijningsvormen.