Live leesonderzoek is aftrap Kinderjury Stemweken

Op 10 april hebben honderd basisschoolleerlingen met de BiebBoys in CODA Apeldoorn onderzoek gedaan naar hoe je het allerfijnst leest. Relaxlezen werd door de kinderen unaniem gekozen als beste manier. Het grote leesonderzoek was de aftrap van de Kinderjury Stemweken. Alle kinderen tussen de 6 en 12 jaar kunnen t/m 24 april stemmen op hun favoriete boek van afgelopen jaar. Stemmen kan via kinderjury.nl of via stembussen op school, in de bibliotheek en in de boekhandel.  

De Kinderjury is de belangrijkste publieksprijs voor kinderboeken. Kinderen kunnen stemmen op alle kinderboeken uit 2023. Woensdag 15 mei worden de genomineerden bekendgemaakt en vrijdag 24 mei is de uitreiking. Deze bekendmaking is te bekijken via een livestream op Kidsweek.nl.    

Resultaten leesonderzoek
Kinderen lezen soms in de meest eigenzinnige houdingen en op onverwachte plekken. Aangezien de Kinderjury helemaal draait om wat kinderen zelf vinden, was vandaag de vraag: wat leest volgens kinderen het allerfijnst? De jonge onderzoekers lazen in verschillende proefopstellingen, namelijk bubbelbadlezen, yogalezen, relaxlezen, discolezen, glijbaanlezen en ondersteboven lezen.

Relaxlezen was volgens alle kinderen de allerfijnste manier om te lezen. In deze proefopstelling mochten de kinderen op een bank liggen met een dekentje en iets lekkers. Daarnaast stonden bubbelbadlezen en yogalezen in de top 3. Hoewel er met heel veel plezier werd meegedaan aan ondersteboven lezen, glijbaanlezen en discolezen, bleken deze drie de minst geschikte manieren om goed te kunnen lezen. Na het onderzoek kregen de kinderen een cursus ‘Boeken recenseren’ van Eline Rottier en stemden zij natuurlijk op hun favoriete boek voor de Kinderjury.

De Kinderjury, dat ben jij!
Alle kinderen in Nederland van 6 t/m 12 jaar vormen samen de Kinderjury. Zij bepalen met elkaar welke titels de belangrijkste publieksprijs voor kinderboeken krijgen. Alle kinderboeken uit 2023, voor de leeftijd 6 t/m 12 jaar, maken kans om te winnen.

Gerelateerde berichten