NBD Biblion Innovatie Challenge gewonnen door EDIA

Op 6 februari is tijdens de Landelijke Innovatiedag van de Koninklijke Bibliotheek het techbedrijf EDIA tot winnaar uitgeroepen van de NBD Biblion Innovatie Challenge. EDIA is met de innovatie om big data te gebruiken voor het bevorderen van leesvaardigheid en persoonlijke ontwikkeling via De Slimme Nieuwslezer, winnaar van de NBD Biblion Innovatie Challenge 2020 en wint daarmee een geldprijs van 10.000 euro en de kans om dit idee samen met NBD Biblion uit te voeren.

De Slimme Nieuwslezer is een bestaande webapplicatie voor mensen die hun leesvaardigheid en woordenschat willen verbeteren door het zelfstandig lezen van actuele nieuwsartikelen. Gebruikers krijgen nu leestips voor artikelen die zijn afgestemd op hun leesvaardigheid en interesses. Met de innovatie van EDIA kan de applicatie worden uitgebreid met boekuittreksels en recensies die dienen als leestips en oefenmateriaal. Deze worden gepersonaliseerd op basis van automatische analyse van leesbaarheid en onderwerp. Bibliotheken kunnen door middel van deze gebruikersanalyses beter inzicht krijgen in het leesniveau en interesses van de doelgroep en daardoor hun collectie optimaliseren, aldus NBD Biblion in een persbericht.

EDIA is gespecialiseerd in Artificial Intelligence-oplossingen voor educatieve uitgevers en is onder andere ook betrokken geweest bij de ontwikkeling van De Slimme Nieuwslezer.

Algemeen Directeur van NBD Biblion en tevens juryvoorzitter Nina Nannini zegt over de winnaar: ‘De technologie is vernieuwend maar ook beproefd, het maakt gebruik van de slimme combinatie van diverse nieuwe databronnen en kan door de inzet van taalcoaches en docenten echt bijdragen aan de verbetering van leesvaardigheid. De heldere keuze van EDIA om boeken voor deze doelgroep te ontsluiten op innovatieve wijze, sluit volgens de vakjury aan bij de kerntaken van de bibliotheek.’

De Innovatie Challenge werd eind vorig jaar door NBD Biblion in het leven geroepen. Deze eerste Innovatie Challenge kreeg als thema ‘Smart Library’. Start-ups werden opgeroepen tot 8 december ideeën in te dienen voor een wens van bibliotheken om meer datagedreven te werken. Uit de 22 pitches die werden ingediend, werden er op basis van 175 beoordelingen door bibliotheken vijf geselecteerd die in de weken voor de finale tijdens de Landelijke Innovatiedag met behulp van bibliotheken als sparringpartner en een professionele coach uit het bedrijfsleven de gelegenheid kregen om hun innovatie te optimaliseren voor de bibliotheeksector. De andere vier start-ups die naast EDIA in de race waren voor de titel waren: ‘Audioboeken luisteren via de slimme spraakassistent’ van Sping, ‘’Vraag – Luister – Leer!’ van Datamachine, ‘Recommender system’ van Tau Omega en de ‘Bieb! app’ van TJ Heuvel.

Na de vijf pitches tijdens de Landelijke Innovatiedag, waarbij het publiek kon stemmen, bleek ‘Audioboeken luisteren via de slimme spraakassistent’ van Sping als publiekslieveling uit de bus te komen met 54 van de 146 stemmen. Het publieksoordeel telde voor 1/5 deel mee. Het oordeel van de jury woog voor 4/5 mee. ‘Ondanks dat de publiekslieveling ook goed scoorde bij de vakjury op basis van innovatie en kwaliteit van de pitch, won deze niet. De jury stelde zich bij Sping teveel vragen over de privacy van gebruikers en het copyright van audioboeken in combinatie met Google. De adoptie van voice is getest in de bibliotheek en tot nu toe niet succesvol gebleken, dat maakte dat ondanks de ijzersterke pitch de jury voor een andere winnaar koos,’ aldus NBD Biblion.

De jury, bestaande uit Martijn Kleppe, (hoofd Onderzoek Koninklijke Bibliotheek), Jan David Hanrath (architect), Annelies Bakelaar (bestuurder Biblionet Drenthe) en Bas Boorsma (VP Cities Today Institute), zag in het idee van EDIA de meest schaalbare innovatie.

NBD Biblion gaat aan de slag met EDIA om te werken aan de realisatie van het idee. EDIA wint een bedrag van 10.000 euro en daarnaast de kans om de oplossing daadwerkelijk beschikbaar te stellen voor de bibliotheken.

NBD Biblion organiseert dit jaar voor het eerst de ‘NBD Biblion Innovatie Challenge‘. Tijdens deze jaarlijkse challenge zoeken start-ups naar een oplossing voor een vraagstuk vanuit bibliotheken. Hierdoor wordt de samenwerking tussen innovatieve start-ups van buiten de branche en innovatieteams binnen de branche gefaciliteerd. De eerste ‘NBD Biblion Innovatie Challenge 2020’ richtte zich op het thema ‘Smart Library’, met als hoofdvraag: hoe kunnen we bibliotheken nog beter maken met behulp van (big) data? 

Geef een reactie
Gerelateerde berichten